Evde yapabileceğiniz en etkili bel fıtığı egzersizleri
Küçük büyük herkesin müzdarip olduğu bel fıtığı günümüzde artık yaş dinlemiyor. Eskiden daha çok postürünü düzgün kullanmayan, ağır işte çalışan veya aşırı kilolu insanlarda görülürken günümüzde yanlış duruş, teknoljinin gelişmesiyle uzun süre masa başında durma gibi sebeplerle yaş sınırı düşmekte. Son aşamaya gelmiş kişilerde ameliyat önerilse de büyük oranda hayat standrtlarını değiştirmek, yürüyüş ve egzersiz ile ortadan kalkabiliyor. Bizde konservatif tedavi yöntemi olan egzersiz ile bel fıtığı egzersizlerini fizyoterapistimiz eşliğinde sizler için hazırladık. Egzersiz sırasında veya sonrasında dayanılmaz ağrınız oluyorsa egzersizi yapmamanız, sayısını azaltmanız veya günün belirli saatlerine bölerek yapmanızı öneririz.
Bel fıtığının en önemli tedavisi aslında yaşam şeklimizi değiştirmektir. Her ne yaparsak yapalım kambur, omuzlarımız öne doğru gelmiş, yamuk şekilde oturmamalıyız. Ağır bir eşya taşırken mutlaka yardım istemeliyiz. Bir şey iterken dizlerimizi kırarak yapmalıyız. Ağır bir şey taşıma esnasında alınan ufak bir hasar zamanla artarak daha büyük sorunlara yol açabilir. Bunu unutmamalıyız.
Diğer en önemli şey ideal kilomuzda olmamız. Eğer özellikle göbek ve kalça bölgenizde aşırı yağlanma mevcutsa omurganıza olan yük artar. Omurga bu yükü taşıyamaz ve fıtık başlangıcı meydana gelir.
Egzersizle birlikte günde 10-15 dk orta tempoda yürüyüşü yaşamımızın bir parçası haline getirmeliyiz. Çünkü yapılan araştırmalara göre yürüyüşün egzersize göre daha çok faydalı olduğu, aynı zamanda kalp sistemi, yumuşak doku, vücut farkındalığı gibi çok sayıda avantajı olduğu bulunmuştur.
Evde Yapabileceğiniz Egzersizler
1) Öncelikle germe hareketlerinden başlayalım. Bu hareketi günde 2 kere tek seferde 20 tane yapmanızı öneriyoruz. Hareket yaptıktan sonra 10 sn tutup serbest bırakın. Bu sırada nefesinizi tutmamaya dikkat edin. Aşağıdaki şekilde oturalım. Ellerimizi önde birleştirelim. Ve öne doğru uzanalım. Birleştirdiğimiz ellerimiz önde ve yere değecek şekilde olmalı. Önce sağ tarafa 10 tekrar sonra sola 10 tekrar olacak şekilde 20 defa yapıp hareketimizi tamamlayalım.
2) Latissimus dorsi kası için germe: Sırtüstü yatalım. Aşağıdaki 2. resimdeki pozisyonda 10 sn tutalım ve bırakalım. Sağ ve sol için 10'ar olmak üzere 20 adet yapmalısınız. Nefesinizi tutmamaya dikkat edin. İlk görseldeki şekilde de yapabilirsiniz. ynı şekilde sağ sol 10 adet yapın.
3) Köprü Kurma: Gerek bel fıtığı gerek başka rahatsızlıklarda bu egzersiz olmazsa olmazlar arasındadır. Vücut dengesi, bel kasları ve glutesu max. kası için oldukça faydalı olan egzersiz hareket esnasında vücudunuz yukarı kaldırmanızı ve olası bir ameliyat durumunda ameliyat sonrasında mobilizasyonunuzu, diğer hareketlerinizi ve kıyafet giyip çıkarma işleminde oldukça faydalı olacak. 30 tekrar ve günde 3 defa yapmalısınız. Kalçasınızı yukarı kaldırıp indirerek hareketi tamamlıyoruz.
4) Düz Bacak Kaldırma: Aşağıdaki şekilde yapabilrsiniz ama önerimiz kaldırmadığınız ayağınızın dizini flexiona getirerek (bükmek) yapmanız. Her bacak için 30 tekrar yapabilirsiniz.
5) Sırtüstü yatıp dizlerinizi bükün. Farkındalık için elinizi bel boşluğu olan yere koyabilirsiniz. Belinizi aşağı ve yukarı olacak şelilde bastırın. 10 sn tutun ve bırakın.
6) Sırtüstü yatın. Sağ taraf için sağ bacağınızı dizinizi bükerek kendinize doğru çekin. 10'a kadar sayın ve serbest bırakın. 10 defa yaptıktan sonra aynı egzersizi sol taraf içinde uygulayın. (Adalet.tv özel haber)
Bel fıtığı, bel fıtığı egzersizleri, evde bel fıtığı tedavisi, bel fıtığı ftr, bel fıtığı fizik tedavi, bel fıtığı nasıl egzersiz yapılmalı, bel fıtığı ameliyat mı gerekir, bel fıtığı pilates, bel fıtığında nasıl egzersiz yapılmalı