Emekli maaşında 'tabanda eşitleme' ile denge bozuldu

ABONE OL

En düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira olacak, yapılan zam ile emekli maaşlarındaki denge iyice bozulmuş oldu. Düzenlemeden temmuz-aralık döneminde 3 milyon 703 bin emekli etkilenecek.

En düşük emekli maaşı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya yükseltilecek. Ek emekli zammına ilişkin madde, vergi düzenlemesiyle birlikte TBMM'ye sunuldu.

AK Parti Meclis Grubu Başkanı Abdullan Güler konuyla ilgili şu açıklamayı yapt: Bütçemizin büyüklüğü belli, 11 trilyon 89 milyar lira. 6 Şubat depremlerine yönelik olarak bütçe karşılığı olarak 1.1 trilyon lira ayırmış durumdayız. Toplam emeklilik sistemine 2.5 milyona yakın EYT'li dahil oldu. Bizim için önemli olan bütçe dengesi içinde OVP'ye bağlı kalarak her ödemenin karşılığını oluşturarak bütçeyi ayakta tutmaya çalışıyoruz.

TABANDA EŞİTLEME

Emekli olunurken yatırılan primlere göre maaşlar da farklılık gösteriyordu. Ancak ülkemizde emekli maaşlarında bu denge son yıllarda bozulmuştu, yapılan son düzeneleme fazla prim yatıranlar az prim yatıranlar ile aynı maaşı alacak.

Yapılan bu değişiklikler emeklilerin 'tabanda eşitleme' mantığı ile maaş almasına neden olacak. Bu durum fazla prim ödeyenlere haksızlık olarak yansıyor.

En düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL olması, 6 aylık dönem için bütçeye 33 milyar 200 milyon TL'ye mal olacak.