Eğitici Hakimlik ve Savcılık nedir?

ABONE OL

Eğitici Hâkim ve Savcılara İlişkin Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları Haberimizde.

1- Eğitici Hâkimlik ve Savcılık Nedir?
Görev döneminde hâkim ve savcı yardımcılarının yetiştirilmesi amacıyla Adalet Bakanı tarafından görevlendirilen hâkim ve Cumhuriyet savcısını ifade eder.
Eğitici hâkim ve savcılar, asli görevlerinin yanı sıra hâkim ve savcı yardımcılarına usta çırak ilişkisi içerisinde rehberlik edeceklerdir.
 

2- Eğitici Hâkim ve Savcının Görevleri Nelerdir?
Hâkim ve savcı yardımcılarına mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışlarıyla örnek olmak ve hâkim ve savcı yardımcısı ile bir arada çalışarak bilgi ve deneyimlerini aktarmak.
Hâkim ve savcı yardımcılarının birlikte çalışacağı ve etkileşimde bulunacağı diğer kişiler ile iletişim kurmasını sağlamak.

Hâkim ve savcı yardımcılarını bilgi kaynaklarına yönlendirmek.
Hâkim ve savcı yardımcılarının çalışma performansını gözlemleyerek yapıcı geri bildirim sağlamak amacıyla gelişim formu düzenlemek ve görev sürecinde onlara rehberlik etmek.
Hâkim ve savcı yardımcılarının bilgilerini artırmak ve becerilerini geliştirmek, gözetimi ve denetimi altında yaptıkları işler ile düzenledikleri taslakları kontrol ederek yönlendirme yapmak suretiyle öğrenme sürecini desteklemek, kontrol edilen evrakın asıl dosyasında yer verilmeyip görev dönemi dosyasına konularak saklanmasını sağlamak.

Hâkim ve savcı yardımcılarının günlük çalışmalarını denetlemek ve görev süresi sonunda değerlendirme formu doldurmak.
Hâkim ve savcı yardımcılarının eğitici hâkim ve savcının nezaretinde başka mahkeme ve savcılıklarda geçirdiği süreler için ilgili hâkim ve savcılar tarafından düzenlenen gelişim formlarını takip edip değerlendirmek.

3- Koordinasyonu Sağlamakla Görevli Eğitici Hâkim ve Savcı nedir?
Eğitici hâkim ve savcı sayısının birden fazla olduğu yerlerde, Adalet Bakanı tarafından eğitici hâkim ve savcılardan biri koordinasyonu sağlamakla görevlendirilebilir.

4-Koordinasyonu Sağlamakla Görevli Eğitici Hâkim ve Savcının Görevleri Nelerdir?
Eğitici hâkim ve savcılarla ilgili her görevde hem eğitici hâkim ve savcılar hem de hâkim ve savcı yardımcıları için Bakanlık, Akademi, adalet komisyonu başkanı ve Cumhuriyet başsavcısı ile irtibat görevini yürütmek.

Adalet komisyonu başkanı ve Cumhuriyet başsavcısı ile iş birliği içinde eğitici hâkim ve savcılar ile hâkim ve savcı yardımcılarının çalışmalarını koordine etmek.
Hâkim ve savcı yardımcılarının görev yerlerinde görevlerini yerine getirmesine imkân verecek uygun fiziki koşullar ile ilgili donanım ve materyallerin temini için gerekli iş ve işlemleri yürütmek.

Hâkim ve savcı yardımcılarının görev dönemi başlangıcında adalet komisyonu başkanı, Cumhuriyet başsavcısı ve ilgili eğitici hâkim ve savcılar ile bir araya gelerek hâkim ve savcı yardımcılarının görev dönemine ilişkin program ve değerlendirme sistemi hakkında hâkim ve savcı yardımcılarına bilgilendirme amaçlı toplantı yapılmasını sağlamak.
Hâkim ve savcı yardımcılığı görev dönemindeki programın uygulanmasında ortaya çıkan değişiklikleri ve bunun nedenlerini adalet komisyonu başkanı ve Cumhuriyet başsavcısına bildirmek, eğitici hâkim ve savcılar ile bir araya gelerek hâkim ve savcı yardımcılarının kişisel öğrenme süreçlerini takip etmek.

Değerlendirme kriterlerinin standart bir şekilde uygulanmasını sağlamak için hazırlanan formların Bakanlıkça belirlenen ilkelere uygun olarak hâkim ve savcılar tarafından doldurulması hususunda rehberlik etmek.
Adalet komisyonu başkanı ve Cumhuriyet başsavcısının görüşünü alarak hâkim ve savcı yardımcılarına yönelik seminer, sempozyum ve konferans gibi etkinlikleri planlamak ve bu etkinliklerde yer alacak hâkim ve savcılar ile alanında uzman kişileri koordine etmek, hâkim ve savcı yardımcılarının mesleki gelişimlerine katkıda bulunacak kurum ve kuruluşlara çalışma ziyaretleri düzenlemek.

Hâkim ve savcı yardımcılarının, bilgi ve görgülerini artırmak ve yabancı dil gelişimleri için kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmak.
Görev dönemi dosyasında yer alan belgeleri takip etmek.

5-Eğitici Hâkim ve Savcılar nasıl belirlenir?
Adalet komisyonlarının bulunduğu ilk derece yargı yerleri ile bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinde tercihen istekli olanlar arasından, ilgili adalet komisyonları ve Akademi ile Hâkimler ve Savcılar Kurulunun görüş ve önerileri alınmak suretiyle Adalet Bakanı tarafından eğitici hâkim ve savcılar görevlendirilir.

6-Eğitici Hâkim ve Savcılar Nerede Görev Yapacaklardır?
Eğitici hâkim ve savcılar bulundukları adliyede kendi mahkeme ve Cumhuriyet Başsavcılığında görev yapacaklardır.

7-Eğitici Hâkim ve Savcılara Eğitim Verilecek midir?
Evet, Türkiye Adalet Akademisi tarafından eğitim verilecektir. Henüz netleşmemiş olmakla birlikte Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan Tasarruf Tedbirleri Genelgesi kapsamında eğitimin çevrim içi platform üzerinden yapılması planlanmaktadır.

8-Şu anda Mentör/Koordinatör Olarak Görev Yapan Hâkim Ve Savcılardan Eğitici Hâkim Ve Savcı Başvurusunda Bulunmak Zorunda Mıdır?
2802 sayılı Kanunda eğitici hâkim ve savcıların Adalet Bakanı tarafından görevlendirileceği düzenlendiğinden halen mentör ve koordinatör olarak görev yapan hâkim ve Cumhuriyet savcılarının eğitici hâkim ve savcı başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.

9-Eğitici Hâkim ve Savcı Olarak Görev Yapmak Atama, Terfi, Müstemir Yetki ve Tevzi Edilen İş Sayısı Gibi Hususlar Bakımından Göz Önünde Bulundurulacak Mıdır?

Eğitici hâkim ve savcılara ilişkin yapılan görevlendirme Bakanlık tarafından Hâkimler ve Savcılar Kuruluna bildirilir. Bu görev, Hâkimler ve Savcılar Kurulunca atama, terfi, müstemir yetki ve tevzi edilen iş sayısı gibi hususlar bakımından göz önünde bulundurulur. Bu konu ile ilgili Hâkimler ve Savcılar Kurulu ile koordineli olarak çalışılmakta olup eğitici olarak görev yapan hâkim ve savcıların terfi sistemleri ile ilgili yapacakları eğitici hâkim ve savcılık görevlerinin göz önünde bulundurulması yönünde görüşmeler yapılmıştır. Bu konuda Hâkimler ve Savcılar Kurulunun bir ilke kararı alması beklenmektedir.

10-Eğitici Hâkim ve Savcı Olarak Görev Yapmak İş Yükünü Arttıracak Mıdır?
Hâkim ve savcı yardımcılığı müessesesi yargının etkinliğinin ve verimliliğinin arttırılması kapsamında getirilmiş olup ilk amacı hâkim ve savcıların mesleklerine daha donanımlı halde başlamalarını sağlamaktır.

Bu kapsamda hâkim ve savcı yardımcılarının yargılama faaliyetlerine etkin bir şekilde katılıp, yanlarında görev yaptıkları hâkim ve Cumhuriyet savcılarına iş ve işlemlerinde yardım etmesi, dolayısı ile iş yükünü azaltması beklenmektedir. Ayrıca atama, terfi, müstemir yetki ve tevzi edilen iş sayısı gibi hususların göz önünde bulundurulacağı hususundaki Kanun hükmü gereğince Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından tevzi edilen iş sayısına ilişkin bir ilke kararı alması beklenmektedir.

11-Eğitici Hâkim ve Savcılar Bu Görevlerinden Ötürü Ücret Alacaklar Mıdır?
Mevzuatta buna ilişkin bir düzenleme yer almamaktadır.