e-duruşma giderek yaygınlaşıyor, e-duruşma nasıl yapılır?
Adalet Bakanlığı tarafından hayata geçirilen e-duruşma sistemi 69 mahkemede daha faaliyete geçirildi. Böylece e-duruşma sisteminin uygulandığı mahkeme sayısı Türkiye genelinde 329'a yükseldi. e-duruşmanın 2021 yılında ülke genelinde yaygın olarak kullanılması bekleniyor.
E-DURUŞMA SİSTEMİNİN 69 MAHKEMEDE DAHA BAŞLADIĞI AÇIKLANDI
Adalet Bakanlığı yargı reformu stratejisi kapsamında 15 Eylül 2020 tarihinden bu yana faaliyete geçirdiği e-duruşma sistemini giderek yaygınlaştırıyor. Adalet Bakanlığı, bugün itibariyle İstanbul’da 65 icra mahkemesi ve 4 kadastro mahkemesi olmak üzere toplam 69 mahkemeyi daha e-duruşma sistemine dahil etti. Böylelikle e-duruşma sisteminin uygulandığı mahkemenin toplam sayısı ülke genelinde 329 oldu. E-duruşma büyükşehirlerimizdeki birçok mahkemede başarıyla uygulanmaya devam ediyor. Sistemin uygulandığı mahkemelerde herhangi bir sorun yaşanmadığı aktarıldı.
Ayrıca e-duruşma sistemi covid-19 pandemisi ile mücadele de mahkemelerde oluşabilecek yoğunlukların önlenmesine de katkı sağladığı biliniyor.
Ülkemizin en büyük kenti İstanbul'da sisteme dahil edilen 69 mahkemeyle birlikte e-duruşma sisteminin uygulandığı mahkemelerin ülke genelinde dağılım ise şöyle olmuş oldu:
91 tüketici mahkemesi, 181 icra hukuk mahkemesi, 33 kadastro mahkemesi, 5 asliye hukuk mahkemesi, 4 sulh hukuk mahkemesi, 8 aile mahkemesi, 6 iş mahkemesi, 1 asliye ticaret mahkemesi.
SİSTEM ADALET BAKANLIĞI MÜHENDİSLERİ TARAFINDAN YERLİ VE MİLLİ OLARAK GELİŞTİRİLDİ
E-duruşma sistemi Adalet Bakanlığı mühendisleri tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirildi ve 15 Eylül 2020 tarihinden bugüne dek başarıyla uygulanıyor. Adalet Bakanlığı tarafından aşama aşama yaygınlaştırılan e-duruşma sistemi, teknik altyapısı hazır hale getirilen mahkemelerde uygulanabiliyor. Zaman ve emek tasarrufu sağlayan uygulamada ilk olarak avukatlar, Ulusal Yargı Ağı Projesi Avukat Portal’dan duruşma sorgula menüsü aracılığı ile gerekçesini de yazarak e-duruşma talebi gönderiyor. Hâkimin UYAP üzerinden talebi kabul etmesinin ardından avukatların e-imza yöntemiyle kimlik doğrulaması yapılıyor. Avukatların bilgileri ve fotoğrafı mahkeme hâkimince UYAP sistemi üzerinden teyit edilmesinin ardından mahkemenin sistemi aktif hale getirmesi ile birlikte e-duruşma başlamış oluyor.
E-DURUŞMA SİSTEMİNE HER YERDEN BAĞLANMAK MÜMKÜN
Hayata geçirşken sistem; hâkim, savcı ve avukat ile personel için zaman ve emek tasarrufu sağlıyor. Yargı hizmetlerinde kullanılan SEGBİS sistemi, kurulum amacına uygun olarak sadece cihazın bulunduğu adliye ve ceza infaz kurumlarında kullanılabiliyor. E-duruşma sisteminde ise mahkemelere bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi akıllı cihazlardan bağlanabiliyor. Sistemin 2021 yılında ülke genelinde kullanılması bekleniyor.