DS alanında güncel tez çalışmaları toplantısı gerçekleştirildi

ABONE OL

Denetimli Serbestlik Alanında Güncel Tez Çalışmaları Toplantısı Gerçekleştirildi.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen “Denetimli Serbestlik Alanında Güncel Tez Çalışmaları Toplantısı” kapsamında, alanında yüksek lisans tezlerini tamamlayan akademisyen ve uzmanlar ile bir araya gelindi.

Toplantıda, denetimli serbestlik sisteminin gelişimini desteklenerek ve mevcut uygulamaları gözden geçirerek iyileştirme yolları hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. Katılımcılar, denetimli serbestlik tedbiri altındaki bireyler ile bu alanda çalışan uzmanların karşılaştığı zorlukları ve çözüm önerilerini değerlendirerek sistemin daha etkin hale getirilmesine yönelik öneriler sundu.

Toplantıya psikoloji, hemşirelik, sosyal hizmetler, sosyoloji, istatistik ve eğitim bilimleri gibi farklı disiplinlerden gelen uzmanlar katıldı. Bilimsel veriler eşliğinde denetimli serbestlik sisteminin daha etkin hale getirilmesi için disiplinler arası iş birliğinin ve bilimsel yaklaşımların önemi vurgulandı.

Toplantıda sunulan tez çalışmaları, sistemin çeşitli yönlerini derinlemesine inceleyen araştırmalardan oluştu.

Tuğba Özkol tarafından yapılan Denetimli Serbestlik Tedbiri Verilen Çocukların Okul Dönemlerinin İncelenmesi: Ankara Denetimli Serbestlik Müdürlükleri Örneği adlı çalışmada, denetimli serbestlik tedbiri verilen çocukların eğitim süreçleri analiz edildi.

Hatice Şahin tarafından Denetimli Serbestlik Uzmanlarının Tükenmişlik Düzeyi ile Bağımlılık Yapıcı Madde Kullanan Bireylere Yönelik Tutum ve Davranışları Arasındaki İlişkide Empatik Eğilimin Aracı Rolü başlıklı çalışmasında, empati eğiliminin uzmanların tükenmişlik düzeyleri ve bağımlı bireylere yönelik tutumları üzerindeki etkisini inceledi.

Nazlı Tekin tarafından Denetimli Serbestlik Müdürlüğü Çalışanlarının İş Memnuniyetlerinin Doğrulayıcı Faktör Analizi ile İncelenmesi çalışması ile iş memnuniyeti düzeylerini analiz ederek memnuniyet üzerinde etkili faktörleri ortaya koydu.

Elif Buket Karataşoğlu tarafından Türkiye’deki Denetimli Serbestlik Sisteminin Penolojideki Yeri: Ankara İlinde Nitel Bir Çalışma başlıklı çalışmasında, denetimli serbestlik sisteminin ceza infaz sistemindeki yerini değerlendirildi.

Talip Eryalçın tarafından Denetimli Serbestlik Uzmanlarının Kendine Yansıtma ve İçgörü Düzeyleri ile Sosyal Sorun Çözme Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi başlıklı çalışması ile denetimli serbestlik uzmanlarının içgörü ve kendine yansıtma düzeylerinin sosyal sorun çözme becerileri üzerindeki etkilerini araştırdi.

Müge Gürsay tarafından ise Denetimli Serbestlik Uygulaması: Suç Tekrarı, Ebeveyn Kabul-Red Algısı, Sosyal Çevre, Antisosyal Biliş ile Suça Yönelik Atıflar Arası İlişkiler başlıklı çalışması ile denetimli serbestlik uygulamasında farklı etkenlerin suç tekrarına etkilerini değerlendirdi.

Toplantı, bilimsel çalışmaların ışığında denetimli serbestlik sistemine katkı sağlamayı ve sistemin etkinliğini artırmayı hedefledi.

Toplantıya; Denetimli Serbestlik Daire Başkanı Dr. Hüseyin Şık, Tetkik Hâkimi Canan Karaaslan, daire başkanlığında görevli personel ile denetimli serbestlik hizmetleri ile ilgili tez çalışması bulunan akademisyenler ve uzmanlar katıldı.