Devam eden FETÖ / PDY soruşturmaları nasıl sonuçlandırılacak?
Olağanüstü hal (OHAL) sonrası FETÖ / PDY soruşturmalarını devam ettiren geçici düzenleme sona erdiği için halen devam eden soruşturmaların nasıl sonuçlanacağı merak konusu oldu.
15 Temmuz FETÖ / PDY terör örgütünün darbe girişiminin ardından devlet memurları hakkında yürütülen adli soruşturma işlemleri; OHAL'in sona ermesiyle birlikte 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye (KHK) 25 Temmuz 2018 günü eklenen, öncelikle 3 yıl ve devamında ilave 1 yıl olmak üzere toplam 4 yıllık bir süre için yapılan geçici bir madde ile devam ettiriliyordu.
GEÇİCİ MADDENİN HÜKMÜ SONA ERDİ
25 Temmuz 2022 tarihinden önce başlatılan veya bu tarihten sonra başlatılacak olan adli soruşturmalarda ilgili personel kanunlarında yer alan genel hükümlere göre işlem tesis etmek gerekecekği biliniyor. Yani artık normal adli süreç işletilecek. OHAL şartları adli soruşturma sürecinde uygulanamayacak.
GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMA SÜRELERİ
FETÖ / PDY veya diğer eli kanlı terör örgütü bağlantıları ile ilgili disiplin mevzuatında fiile karşılık gelen suç ve ceza (TCK, TMK) düzenlemesi bulunmakta ise de başta 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu olmak üzere bir kısım mevzuatta (memurlar için) görevden uzaklaştırma süresi 3 (üç) ay ile (tutuklanma durumları hariç olmak üzere) sınırlandırılmıştır. Ayrıca FETÖ / PDY kapsamında yürütülen adli soruşturmalarının içeriği gereği bu sürenin yeterli olmayacağı, bu açıdan da ayrıca bir düzenleme yapılması gerektiği konusunun da önümüzdeki dönemde tekrardan gündeme gelmesi bekleniyor.
GÖZALTI SÜRELERİ DEĞİŞTİ
OHAL’in ardından 3 yıl boyunca yürürlükte kalan ve “toplu suçlarda” gözaltı süresini uzatmalı olarak 12 gün olarak düzenleyen “Sürekli OHAL Kanunu” yürürlükten kalktı. Artık gözaltı süresi en fazla 4 gün olabilecek.