Covid-19 salgını döneminde ceza infaz kurumları

ABONE OL

Covid-19 salgını döneminde ülkemiz ceza infaz kurumlarında alınan tedbirler ve yapılan uygulamalar haberimizde.

Dünya'da ve ülkemizde görülen koronavirüs salgını sonrasında alınan tedbirlerin en uzun ve kesintisiz uygulamaları devam etmektedir.
Bu tedbirler: Hükümlü ve tutuklu nakilleri durduruldu, Hükümlü ve tutukluların acil haller dışında sağlık kuruluşuna sevkleri durduruldu, Cezaevi personeli öncelikli olarak 15 gün yurt, 15 gün cezaevi, 15 gün ev izolasyonuna tabii tutuldu, daha sonra 7, 10 ve 15 gün farklı uygulamalar ile ceza infaz kurumu personeli cezaevinde yatılı olarak kalarak görevlerini aralıksız ifa etmeye devam etmektedirler.

7242 sayılı kanun ile 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun Geçici 9/6. Maddesi ile açık ceza infaz kurumu hükümlüleri önce 30 Kasım 2020 tarihine kadar izinli sayılarak evlerine gönderildi, akabinde salgının devam etmesi sebebi ile 7256 sayılı kanun ile 5275 sayılı kanunun geçici 9/6 maddesi değiştirilerek, 31 Mayıs 2020 tarihine kadar izinli sayılırken, salgının devam etmesi hâlinde bu süre, Sağlık Bakanlığının önerisi üzerine Adalet Bakanlığı tarafından her defasında iki ayı geçmemek üzere yedi kez uzatılabilir. Hükmüne istinaden son kez 31 Temmuz 2021 tarihine kadar uzatıldı. Açık ceza infaz kurumları hükümlüleri evlerine gönderildi.

Kapalı ceza infaz kurumlarında açık, kapalı görüşler ve kurum içi sosyal etkinlikler durduruldu. Kapalı ceza infaz kurumlarında haftalık telefon görüşmeleri 20 dakikaya çıkarıldı. Cezaevi personelinin yıllık izin kullanımı durdurulmuş, istirahat günlerinde bile personelinin evde olup olmadığı kontrol edilerek evde izolasyon kapsamında olmayan personel hakkında disiplin soruşturmaları başlatılarak ceza verilmiştir. 2020 Temmuz ayında ilk ayda bir kez olarak kapalı görüş verilmeye başlanmıştır. Cezaevi personeline sık sık PCR testi uygulaması aralıksız olarak devam etmektedir. Kurumlara girişlerde HES kodu ile giriş uygulamasına başlanıldı.

Kapalı görüşlerin sayısı arttırıldı, ilk olarak ayda birden, daha sonra iki kez ve akabinde üç kez olmak üzere devam etti. Salgın durumu ve vaka sayıları doğrultusunda isteğe bağlı nakil talepleri alındı. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından 18 Şubat'ta yayınlanan resmî açıklama ile 240 hükümlü/tutuklunun vefat ettiği belirtilmiştir. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürünün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapmış olduğu açıklamada 50 hükümlünün vefat ettiğini belirtmiş bu haliyle koronavirüsden ölen hükümlü/tutuklu sayısı 290 olmuştur. Aynı zamanda koronavirüs ceza infaz kurumu personellerininde sağlıklarını etkilemiş, birçoğu ceza infaz kurumunda görev başında bulaştığı koronavirüs nedeniyle vefat ederken aynı zamanda yoğun bakımda ve entübe olarak da ağır olarak tedavisi devam etmektedir.

Koronavirüs salgını en çok ceza infaz kurumu personeli ve ailesi ile kapalı cezaevinde kalan hükümlü ve tutuklular ile yakınlarını olumsuz olarak etkilemektedir.  Alınan bu tedbirler ve cezaevi personelinin özverili, fedakâr çalışmaları doğrultusunda birçok ceza infaz kurumunda bu zamana kadar sıfır vaka yaşanmıştır. Bu başarının ayrıca ödüllendirilmesi gerekmektedir.
Sonuç olarak salgında ceza infaz kurumu personeli aşı olma hakkı Nisan ayında başlatılmış cezaevi personellerinin çoğunluğu ikinci doz aşılarını tamamlamıştır. Ancak burda hükümlü ve tutukluların durumları ise Sağlık Bakanlığı tarafından açılan yaş ve kronik rahatsızlık şartları tutanlar aşılanmaktadır. Bu nedenle kurumlarda aşılanmış hükümlü/tutuklu sayısı henüz istenen seviyeye ulaşamamıştır.  

Ceza infaz kurumlarında normalleşmeye tam olarak geçilebilmesi için öncelikli olarak;
1- Cezaevi personelinin 2 doz aşılarının yapılması,
2- Hükümlü ve tutukluların tamamının 2 doz aşılarının yapılması,
3- Hükümlü ve tutukluyu ziyaret edecek yakınlarının da 2 doz aşı yapması ve bunu kuruma aşı kartını ibraz etmek şartıyla açık görüşler yaptırılabilir.
4- Hükümlülerin aşılanması ile kurum için faaliyetler başlatılacağı gibi, kurum dışı nakil ve faaliyetlerde normal işleyişine dönebilir.
Adalet.tv ailesi olarak umarız aşılama hızlı bir şekilde yapılarak ceza infaz kurumları normal işleyişine en kısa sürede dönmesi hem görev yapan personeli hem de hükümlü ve tutukluların 1 yılı aşkın süredir aileleri ile olan hasretleri en kısa sürede sona ermesini temenni ediyoruz.
adalet.tv / gündem

cezaevi korona cezaevi pandemi cezaevi covid-19