Çoklu Baro düzenlemesi Meclise sunuldu

ABONE OL

Avukatları ve yargı camiasını yakından ilgilendiren çoklu baro sistemi ile ilgili düzenleme bugün Türkiye Büyük Millet Meclis'ine sunuldu.

Diyanet İşleri Başkanının eşcinseller hakkında yaptığı açıklamanın ardından, barolardan gelen ağır eleştirilerden sonra hükümet yetkilileri baroların genel yapısını değiştirecek bir formül üzerinde çalışıyordu. Baro başkanlarının ve bazı avukatların son bir aydır protesto ettiği çoklu baro sistemine ilişkin ilk resmi adım bugün atıldı. AK Parti bugün baroların yapısını etkileyecek olan çoklu baro düzenlemesini Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) sundu. Düzenlemeye karşı barolar Ankara'ya yürüyüşe geçmiş, polis engeline takılmışlardı. Ülke genelinde, yapılacak olan yeni düzenleme avukatlar tarafından protesto edilmişti. AK Parti Grup Başkanvekili Özkan, 28 maddeden oluşan çoklu baro teklifini TBMM'ye sunduklarını belitti. Yapılacak düzenleme, 5 binden fazla üyesi olan barolarda 2 bin avukatın ayrı bir baro kurmasına imkan sağlayabilecek.

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan'ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

Yasa teklifini Meclis Başkanlığı'na sunduk. Bu düzenlemeyi neden getirdik? Herkesin kafasında bu soru var. Baroların günümüz koşullarında ihtiyaçları karşılayamadığını tespit ettik. Son 20 yılda hızla artan avukat sayısı ve bunların İstanbul, Ankara, İzmir'de yoğunlaşması baro ile meslek üyeleri arasında rabıtanın kopmasına neden oldu. Barolar başta olmak üzere hukuk dernekleri, akademik çalışma yapan akademisyenler, teşkilatlı ya da teşkilatsız bütün avukatların görüşlerini aldık. Hukukçu milletvekillerimizle bir araya geldik. Cumhur İttifakı olarak 28 maddeden oluşan teklifimizi Meclis Başkanlığı'na sevk ettik.

Üye ssayısı 5 binden fazla olan barolarda 2 bin avukat bir araya gelerek yeni bir baro kurabilecek. 3 büyük ilde delegasyon antidemokratik bir şekilde belirleniyor. Getirdiğimiz düzenlemeyle her baro Barolar Birliği'nde 3 delege ve bir başkanla temsil edilecek. Baro organlarının seçimi 2 yılda bir ekim ayında yapılacak.

Şu anda Parlamentoda görüşülmekte olan 5 tane yasa var. Diğer kanunları da görüşüp tamamlamayı planlıyoruz.

Bir kılık tanımı yapılırken baroların hazırladığı yönetmelikler vardı. Avukatlar bazen hakim bazen baroların lincine uğruyordu. Bunun mağduru genelde kadın avukatlar oluyordu. Biz mesleki haklar neyi gerektiriyorsa onu yapalım dedik. Cübbe zorunluluğu baki olmak üzere avukatların kılık kıyafetleriyle ilgili baskıları sona erdiriyoruz. diyerek düzenlemeye ilişkin detayları açıkladı.

baro çoklu baro avukat