Cezaevlerinde UYAP kaynaklı sorunlar

ABONE OL

Ülkemiz ceza infaz kurumlarında UYAP sistemi başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Mesai saatleri içerisinde UYAP ekranlarında yaşanılan sorunları ve eksiklikleri tarafımıza gelen kullanıcı yorumlarını ön planda tutarak araştırma yaptık. Yaşanılan sorunlar ve çözüm önerileri haberimizde.

CEZAEVLERİNDE UYAP SORUNLARI - Ülkemizde bilişim sistemlerinin yaygınlaşması kamu hizmetlerinin hızlı yürütülmesi için çoğu kurum kendi geliştirdiği sistem üzerinden işlemlerini yürütmektedir. Adalet Bakanlığı bünyesindeki adliye ve ceza infaz kurumlarının işlemleri, yazışmaları UYAP sistemi üzerinden yürütülmektedir. Üyelerimizden gelen şikayetler doğrultusunda bu konu hakkında;

En son UYAP sisteminin diğer kamu kurumlarının entegre edilmesi sonucu diğer kurumlarla KEP ile yazışmalar yapılmaktadır. Ceza infaz kurumları diğer kamu kurumları ile KEP'ten yazışma yaptıkları ancak Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün talebi ile ceza infaz kurumları KEP sistemi kapatıldı, UYAPsistemi bulunan Bakanlık diğer birimleri ile Jandarma Teşkilatı ile yazışmalar yapmaktadır.

Valilik, emniyet gibi kurumlara yazışmalar bağlı bulunan Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından yapılmaktadır. Bu işlem hem zaman hem de gereksiz iş yükü oluşturmaktadır. Uygulamanın sınırlı olsa da ceza infaz kurumlarının infaz bürosu rolü tarafından Kep yazışması işleminin yapılması gerekmektedir.

Bir diğer yaşanılan sıkıntının ise CTE Düzeltme rolü ve Personel Görevlendirme rolü uygulaması; bu rol kurum amiri tarafından genellikle infaz bürosunda görevli personele verilmekte iken 15 Temmuz darbe girişimi sonrası UYAP sisteminde alınan tedbirler sonrasında bu rol kurum amiri tarafından verilememekte, Bilgi İşlem Müdürlüğü tarafından kurum tarafından uygun görülen personel hakkında komisyon tarafından yürütülecek güvenlik araştırması sonrası, komisyon kararı ile Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir. UYAPsistemi üzerinde kimin ne işlem yaptığı veya silinen evrakların kayıt altına alındığı bir sistem olmasına rağmen görevde aktif olarak görev yapan personele bu rollerin verilmesi için yeniden güvenlik araştırması bir nevi gereksiz iş yüküdür.

CTE düzeltme rolü ve Personel Görevlendirme rolleri kurumda iki personele verildiğinden bu personellerin izinli, raporlu vb. Başka nedenler dolayısıyla kurumda olmadıkları zaman işlemlerinin aksadığı yönünde çok şikayetler ilettikleri ancak bir çözümü kavuşturulmadığı belirtilmiştir. Rolün en sık UYAP kullanan personellere verilmediği yönünde çok sayıda mesaj tarafımıza ulaştı.

Gelen öneriler doğrultusunda;
İdare ve Gözlem Kurulu Bürosunun kısıtlı yetkilere sahip olması ile çoğu kurumda iki rol kullanılmaktadır. İnfaz ve İdare Gözlem Kurulu Bürosu altında tek rolde birleştirilmesi yönünde çok sayıda mesajlar gelmektedir. Karar yazarken iki rol arasında dönüp durdukları buda işlerinin uzamasına emek ve zaman kaybına yol açmaktadır.

Genel Bütçe Ambar Bürosu tarafından yılda iki kez yapılan iaşe işlemlerinin Türkiye'nin her yerine gönderilmesi Cumhuriyet savcılıklarının iş yükünü arttırdığı buna bir kalıcı çözüm bulunması gerektiği,

Kamu kaynaklarının etkin, verimli, hızlı ve gereksiz kâğıt israfının önüne geçilmesi açısından KEP uygulamasının ceza infaz kurumları tarafından tekrar kullanımına açılması,

CTE düzeltme rolünün en çok infaz biriminde görevli personel tarafından kullanıldığından bu rolün UYAP sisteminde uzman iki personele verilmesi, Personel Görevlendirme rolünün Personel Biriminde görevli iki personele verilmesi, yönünde talepleri olduğu, taleplerin yerinde ve makul olduğu sistemdeki sorunların çözüme kavuşturulması için taşradan geri bildirim alınması gerekmektedir. Aksi takdirde sistem etkili ve verimli bir geri bildirim alınamamaktadır.

İş yükünün fazla olduğu ceza infaz kurumlarında işlerin kolaylaştırılması gerekirken, merkez tarafından yavaşlatılmaması, bilişim çağında personelin daha hızlı işlemleri yürütülmesi açısından taleplerinin göz ardı edilmemesi gerekmektedir.
adalet.tv / analiz

uyap cezaevi uyap uyap var mı uyap güncelleme