Cezaevlerinde 'ödül ve iyileştirme' proje toplantısı
Ödül ve Disiplin Uygulamalarının İyileştirilmesi Projesi 4. Yürütme Kurulu Toplantısı Ankara'da Gerçekleştirildi.
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Hükümlü ve Tutuklulara Yönelik Ödül ve Disiplin Uygulamalarının İyileştirilmesi Projesi 4. Yürütme Kurulu Toplantısına katıldı.
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile Avrupa Konseyi’nin teknik desteği ile yürütülen projenin temel hedefi; ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutukluların iyileştirilmesine katkıda bulunacak etkili ve standart hale getirilmiş disiplin uygulamalarının geliştirilerek hayata geçirilmesidir. Proje hâlihazırda, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Güven Fonu, Norveç, Belçika, Hollanda ve Türkiye tarafından ortaklaşa olarak finanse ediliyor. Projenin, Kasım 2022 ile Ekim 2025 yılları aralığında devam etmesi planlanıyor.
Yürütülen projenin geçtiğimiz dönemi ele alınarak sonraki dönemde gerçekleştirilecek çalışmalar üzerinde istişarelerde bulunuldu. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım yaptığı konuşmada projenin önemine dikkat çekerek; “Değerli katılımcılar, 4. Yürütme Kurulu Toplantımızı gerçekleştiriyoruz. İlk toplantıdan itibaren her fırsatta, ödül ve disiplin sisteminin ceza infaz kurumlarındaki iyileştirme sürecine ve hükümlülerin topluma kazandırılmasına ne kadar büyük katkı sağladığını vurgulamaya çalıştık. Bugünkü toplantımızda da bir kez daha, ödül ve disiplin uygulamalarının genel eğitimdeki önemi kadar ceza infaz kurumlarındaki rehabilitasyon süreçlerinde de son derece kritik olduğunu ifade etmek istiyoruz. Bu doğrultuda, ödül ve disiplin sistemine ilişkin standartların belirlenmesi, şeffaflığın sağlanması ve objektif kriterlerin getirilmesi sadece ceza infaz kurumlarındaki düzenin ve disiplinin tesis edilmesi açısından değil, aynı zamanda hükümlü ve tutukluların bulundukları süre boyunca rehabilitasyonlarına katkı sağlaması açısından da büyük bir önem taşımaktadır.” dedi.
“İlk Toplantıda Hedeflediğimiz Amaca Adım Adım İlerliyoruz”
Genel Müdür Yıldırım, proje kapsamında yürütülen faaliyetlerin amacına adım adım ulaştığını dile getirerek; “4.Yürütme Kurulu Toplantımızı gerçekleştirirken, ödül ve disiplin uygulamalarıyla ilgili bu projenin bugüne kadar ki faaliyetlerinden ve elde edilen gelişmelerden duyduğumuz memnuniyeti dile getirmek istiyorum. İlk toplantıda belirlediğimiz hedeflere adım adım ilerliyor olmanın bizde yarattığı mutluluğu bir kez daha vurgulamak isterim. Oluşturulan politika belgesinin alanda uygulanması ve bu uygulamalara ilişkin geri dönüşlerin son derece değerli olduğunu belirtmek isterim. Yaptığımız çalışmaların alandaki yansımalarını ve nasıl anlaşıldığımızı görmek zorundayız. Bu geri dönüşlerin, sonraki çalışmalara önemli veriler sağlaması açısından da kritik olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum.” dedi.
Genel Müdür Yıldırım konuşmasını; “Her toplantıda ifade ettiğim gibi, bu çalışmanın ceza infaz sistemimize önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Uyguladığımız yöntemlerin, standartlaşma ile ilgili diğer çalışmalara da örnek teşkil edeceğini ve bir kılavuz niteliğinde olacağını düşünüyorum. Bu proje, yalnızca ödül ve disiplin sistemiyle sınırlı gibi görünse de, aslında ceza infaz sistemimizin genel gelişim sürecini ve diğer alanları da etkileyecek bir kapsamda değerlendirilmelidir. Bu çalışmanın verimli ve faydalı geçmesini diliyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyor, iyi çalışmalar diliyorum.” sözleri ile sonlandırdı.
Toplantıya; Avrupa Konseyi Ankara Program Ofis Başkanı William Massolin, Polis ve Özgürlükten Yoksun Bırakma Alanlarında İş Birliği Birim Başkanı Donche Boshkovskı, Belçika, Norveç ve Hollanda Büyükelçiliklerinden temsilciler, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Fatih Güngör, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanları Neşe Tok Toptaş ile Alperen Öztürk, Tetkik Hâkimleri Faruk Hançer ile Hasan Bıyık, Proje Yöneticileri Petar Jordanoskı ile Ezgi Koçak, İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Kamu Denetçiliği Kurumu ile Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi temsilcileri katıldı.