Cezaevlerinde hükümlü ve tutuklular arasında sohbet etkinlikleri

ABONE OL

Cezaevlerinde farklı koğuşlarda kalan hükümlü ve tutukluların birarada sohbet faaliyetlerine ilişkin kamuoyunda bilinen yanlış algıları ve bu sohbet faaliyetlerin yasal dayanağını sizler için araştırdık.

Ceza infaz kurumlarında tutuklu ile ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis veya iki yıldan fazla süreli hapis cezasına mahkum olan hükümlülerin kişisel özellikleri, bedensel, aklî ve sağlık durumları, suç işlemeden önceki yaşamları, sosyal çevre ve ilişkileri, sanat ve meslek faaliyetleri, ahlâkî eğilimleri, suça bakış açıları, hükümlülük süreleri ve suç türleri belirlenerek, infaz ve iyileştirme rejiminin uygulanmasını; işledikleri suç tiplerine, gösterdikleri eğilimlere, tutum ve davranışları nedeniyle sıkı gözetim ve denetim altında bulundurulmaları kurullar tarafından belirlenmektedir.
Hükümlü ve tutukluların tehlike yaratmayacak şekilde 10 kişiyi aşmamak ve 10 saati aşmamak kaydıyla idare ve gözlem kurulu tarafından belirlenen gruplar halinde açık görüş alanları veya ceza infaz kurumunda belirtilen bu alanlarda sohbet yaptırılmaktadır. 

Sohbet faaliyetinin mevzuattaki yeri:

1.Adalet Bakanlığı’nın Ceza İnfaz Kurumlarının Tahsisi, Nakil İşlemleri ve Diğer Hükümler Hakkında 45/1 sayılı Genelgesi’nin “Ortak Etkinlikler” başlıklı üçüncü bölümünde aşağıdaki hususlar düzenlenmiştir:
(1) Hükümlü ve tutuklular işledikleri suçlara, kurumdaki davranışlarına, ilgi ve yeteneklerine göre gruplandırılarak, güvenlik bakımından tehlike yaratmadığı ölçüde, kendileri için hazırlanmış iyileştirme programları çerçevesinde eğitim, spor, meslek kazandırma ve çalışma ile diğer sosyal ve kültürel faaliyetlere katılırlar. Bu faaliyetler yüksek güvenlikli kurumlar ile diğer kurumların yüksek güvenlikli bölümlerinde on kişiyi aşmayacak gruplar hâlinde yürütülür. Programların süresi ve katılacak hükümlü tutuklu sayısı her programın özelliği, güvenlik koşulları ve kurumun olanakları dikkate alınarak idare ve gözlem kurulunca belirlenir. İyileştirme programlarının amaca aykırı sonuçlar verdiği tespit edilen hükümlü ve tutuklular yönünden bu uygulamaya son verilebilir veya gerekli değişiklikler yapılabilir.
......
(13) Güvenlik bakımından tehlike yaratmadığı ölçüde, idare ve gözlem kurulu tarafından belirlenen istekli hükümlü ve tutuklular, 10 kişiyi aşmayacak gruplar hâlinde ve idarenin gözetiminde, açık görüş alanlarında veya diğer ortak yerlerdeki sosyal faaliyetler çerçevesinde haftada toplam 10 saati aşmamak üzere sohbet amacıyla bir araya getirilebilir. Bu faaliyet hafta içerisinde açık görüş, avukat ve ziyaretçi görüşlerini aksatmayacak şekilde yaptırılır.
Bu nedenle ceza infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutukluların beden ve ruh sağlıklarını korumak ve iyileştirme çalışmaları ile  sosyalleşmelerine katkı sağlamak amacıyla sohbet faaliyeti yapılmaktadır.
Sohbet faaliyetinin bazen terör örgütüne mensup hükümlü ve tutuklular haftada 10 saat sohbet faaliyeti olduğunu beyan etseler de bu durumun kurumun fiziki yapısı, personel durumu, hükümlü/tutuklu profili ile  açık görüş vb. diğer sebepler ile mümkün olmadığı, en fazla haftada 10 saati aşmamak üzere azami sınırın belirlendiği bu nedende asgari olarak yani kurumun mevcut durumu itibari ile haftada 3 saat de yapılabilir.
adalet.tv uzman hukukçu ekibi olarak sizler için özel haberler yapmaya devam edeceğiz.

cezaevi mahkum hükümlü tutuklu mahkum hakları