Cezaevlerinde görüntülü görüşme teknolojisinin yaygınlaşması

ABONE OL

Ülkemizde bulunan ceza infaz kurumlarında kademeli olarak görüntülü görüşme teknolojisi kullanıma sunulmuştur. Görüntülü görüşme konusuyla ilgili eksik hususlar ve detaylar haberimizde.

ACEP PROJESİ (AKILLI TEKNOLOJİLERİN CEZA İNFAZ KURUMLARINA ENTEGRASYONU) Bilindiği üzere son yıllarda gelişen teknolojik uygulamaların ceza infaz kurumlarında uygulanması kapsamında atılan önemli bir adım olarak ACEP Projesi gelmektedir. Bu proje hükümlü ve tutukluların kaldığı odadan görüntülü olarak ailesi ile görüşmesini sağlamaktadır.

Proje ile hükümlülerin personel tarafından oda ve koğuş dışına çıkartılması suretiyle yürütülen çeşitli hizmetler, ses izolasyonlu bir kabin içerisinde oda ve koğuşlara yerleştirilen multimedya cihaz marifetiyle, personel sirkülasyonuna gerek olmaksızın daha az insan kaynağı harcanarak hızlı ve güvenilir bir biçimde gerçekleştirilmektedir. Görüntülü görüşme ve e-doktor uygulaması gibi daha önce hiç yapılmamış uuygulamaların yanı sıra içerik itibariyle geliştirilebilir bir tasarım tercih edilmiş olup an itibarıyla geliştirilen içerikler; sesli ve görüntülü görüşme, sayım, dilekçe, kantin sipariş ve çevrim içi ödeme, kütüphane kitap talebi, e-mektup, e-doktor ve Bakanlık iletişim uygulamalarıdır.

Ülkemiz genelinde bulunan tüm ceza infaz kurumlarına yaygınlaştırma çalışmaları başlatılmış olup mevcut durum itibarıyla 160 ceza infaz kurumunda keşif, kablolama ve kurulum işlemleri gerçekleştirilmiştir. Söz konusu kurumlardan 140'ında ise sistem aktif edilerek işletime alınmıştır.

Bu sistem F Tipi, Yüksek Güvenlikli kurumlarda dahil tüm kurumlar projeye dahil edilmiştir. Sadece kapatılmasına yakın bir zaman kalan A, A1, A2, A3, B, C, K1 ve K2 tipi kapalı ceza infaz kurumları ile BTOK gibi ilçe ceza infaz kurumları proje kapsamı dışına çıkartılmıştır.

Projeye 26 Ekim 2022 tarihinde Amerika’nın Florida Eyaletinde bulunan Orlando şehrinde Yıllık Konferans’ın 24’üncüsü Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım'ın katıldığı etkinlikte Uluslararası Islah ve Ceza İnfaz Kurumları Derneği (ICPA) tarafından Yeniden Suç İşlemenin Önlenmesine Yönelik Mükemmeliyet Ödülü verildi.

Proje ile  görüntülü görüşme uygulamasının yanı sıra; sayım, dilekçe, kantin sipariş, çevrim içi ödeme, kütüphane kitap talebi, e-mektup, e-doktor ve Bakanlık iletişim uygulamaları gibi kurumsal faaliyetler, ACEP projesi ile dijital ortama taşınarak sistemin etkinliği artırılmıştır. Yani proje gelişime fazlasıyla açık ve yenilikçi.

ACEP Projesi ceza İnfaz kurumlarında uygulanan diğer bütün iyileştirme çalışmaları ile entegre olma özelliğine sahiptir. Projenin olumlu katkısı olurken, olumsuz yönleri de bulunmaktadır. Asılsız iddialar sonucunda gereksiz soruşturmalar başlatılması da ayrı bir iş yükünü de bebarinde getirecektir. Zor bir görevi ifa eden ceza infaz personeli bu sistem ile hükümlünün direk Bakanlığa dilekçe gönderecek olması nedeniyle silsile dışında bilgi çıkışı olacağı bu durum personel ve kurum idaresi hakkında iftiraların yanı sıra idare ve personel üzerinde baskıyı da artıracaktır. İlerleyen dönemlerde projenin olumlu ve olumsuz yönleri daha fazla tecrübe edilerek durum analizi yapmamıza imkan tanıyacaktır.
adalet.tv / analiz

görüntülü görüşme cezaevi hükümlü tutuklu