Cezaevlerinde çalışan hükümlüler günlük kaç para kazanıyor?

ABONE OL

Ceza infaz kurumlarında iç hizmetlerde çalışan hükümlülerin kazançları ve iç hizmetlerde kimlerin çalıştırılabileceği ile ilgili uzman ekibimizin yapmış olduğu araştırmalar ile bu konuda yanlış ve eksik bilgilerin cevaplarını sizler için derledik.

Ceza infaz kurumlarında mutfak, temizlik, çamaşırhane gibi kurum işlerinde hükümlülerin çalıştırıldığı, hükümlülere çalıştırıldığı her 1 (bir) gün olarak genel bütçeden ödeme yapılmaktadır. Hükümlülerin çalıştırılması mevzuatta detaylarıyla yer almaktadır. Kapalı ceza infaz kurumlarında çalıştırılan hükümlüler memur kontrolünde çalıştırılmaktadırlar. Kapalı ceza infaz kurumlarında güvenlik asla riske edilemez.

Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi İle Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmeliğin Kurum Hizmetinde Çalıştırma Başlıklı 84. madde:
1. İyi hâlli hükümlüler, idare ve gözlem kurulu kararı ile kurum yönetimi tarafından durumlarına uygun kurum içi hizmetlerde çalıştırılabilir. Çocuk hükümlüler, kendi yaşam alanları veya eğitsel amaçlar dışında çalıştırılamazlar.
2. Hükümlü, yöneticilerin ve görevlilerin kişisel işlerinde çalıştırılamaz.
3. Hekim, psikiyatri uzmanı, psikolog, sosyal çalışmacı, öğretmen ve benzeri mesleklere sahip olan hükümlülerden; iyi hâl gösterenler, idare ve gözlem kurulu kararıyla, kurumun servislerinde meslekleriyle ilgili görevlilere yardımcı veya eğitici olarak çalıştırılabilir. Hükümleri yer verilmiştir.

Hükümlülere en son yaptıkları günlük çalışma karşılığı 6,00 TL iken, 15 Ağustos 2017 tarihinden itibaren bu ücret 10,00 TL iken, kendine bakamayacak derecede sakat veya hasta olduğu sağlık kurulu raporu ile belgelendirilen hükümlü tutukluların bakımında hijyenin sağlanmasında görevlendirilen hükümlülerin gündelikleri (Rehabilitasyon Merkezleri) 15.00 TL'lik ücret ödenmektedir.

Kapalı kurumlarda özellikle yüksek güvenlikli ceza infaz kurumlarında iç hizmetlerde çalıştırılması hükümlünün kendisinin talep etmesi gerekmektedir. 167 Nolu Genelgenin 20. maddesi gereğince; Aynı zamanda yüksek güvenlikli ceza infaz kurumlarında kalan hükümlüler iç hizmetlerde çalıştırılamayacağı için ilgili kurumlar talebini Genel Müdürlüğe iletir. Genel Müdürlük adli suçlardan hükümlülerin bulunduğu ceza infaz kurumlara talebi iletir. Çalışmak isteyen hükümlülerin dilekçeleri Genel Müdürlüğe gönderilir. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından uygun görülenler ilgili kuruma iç hizmetlerde çalıştırılmak üzere gönderilmektedir.

Hükümlünün hükümlünün yeniden suç işlemesini engelleyici etkenleri güçlendirmek, toplumu suça karşı korumak, hükümlünün; yeniden sosyalleşmesini teşvik etmek, üretken ve kanunlara, nizamlara ve toplumsal kurallara saygılı bir birey olması için aynı zamanda maddi durumu iyi olmayan hükümlülerin günlük ihtiyaçlarını karşılaması açısından olumlu bir uygulamadır.

2017 yılından itibaren ücretlerde bir artış olmaması aynı zamanda ekonomik yaşam şartlarının ağırlaşması ister istemez hükümlü ve tutuklular ile yakınlarını önemli ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle çalışan hükümlülerin gündelik ücretlerinin artması aynı zamanda işyurdunda çalışan hükümlüler gibi iaşe ücretinden muaf tutulması gerekmektedir.
adalet.tv / özel haber

cezaevi iç hizmetler mahkum hükümlü adalet.tv özel haber