Cezaevinde Hükümlü ve Tutukluların Evlenebilme Şartları
Ceza infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutukluların cezaevinde evlenmeleri ne şekilde yapılacağı, hangi belgelerin istendiği, kurumun yapacağı işlemler ile evlenecek kişilerin farklı kurumlarda ise nasıl bir yol izleneceği konusunda bilgi vereceğiz.
Evlilik, iki kişinin aile kurmak üzere kanunların uygun gördüğü şekilde tarafların bir araya gelmesidir. Ülke kanunları belli kısıtlamalarla eşlere birbirleri üzerinde cinsiyet monopolü, birbirinin emeği / geliri / mal varlığı üzerinde sahiplik, birbirinin çocukları üzerinde velayet gibi haklar ve sorumluluklar verir. Hükümlü ve tutukluların tahliye sonrası sosyal hayata adaptasyonu ile birlikte moral ve motivasyonunu artırıcı bir öneme sahip aynı zamanda hayatın devamı için evlilik müessesi hem sosyal hayatta hem cezaevinde kalanların hayata tutunmalarında ve hayatın geri kalan kısmı için kendine bir yol çizmede öneme sahiptir.
Başvuru Yapılacak Makam:
Evlilik başvurusu için öncelikle kadın veya erkek hükümlü/tutuklunun bulunduğu ceza infaz kurumunun adres sınırları içerisindeki belediyenin evlendirme memurluğuna başvuru yapılır. (TMK - 134. Madde) başvuruyu ceza infaz kurumunda olmayan taraf yapar.
Eğer hükümlü/tutuklu ceza infaz kurumunun bulunduğu yerde adresi bulunmuyor ise hükümlü/tutuklu cezaevi idaresine başvurur. Cezaevi idaresi adres beyan formunu doldurur diğer adres bölümüne cezaevinin adresinin yazıp kurum amiri ve hükümlü/tutukluya imzalattırılarak kurumun bulunduğu İlçe Nüfus Müdürlüğüne kurum tarafından gönderilir.
Başvuru Esnasında İstenecek Evraklar:
Erkek ve kadından her biri, nüfus cüzdanı ve nüfus kayıt örneğini, önceki evliliği sona ermiş ise buna ilişkin belgeyi, küçük veya kısıtlı ise ayrıca yasal temsilcisinin imzası onaylanmış yazılı izin belgesini ve evlenmeye engel hastalığının bulunmadığını gösteren sağlık raporunu evlendirme memurluğuna vermek zorundadır. (TMK - 136. madde)
Hükümlü / tutuklunun kimliği yok ise kimlik çıkartmak için ceza infaz kurumu idaresine başvuru yapar kimliğini çıkartır.
Evlilik için rapor talebinin ceza infaz kurumu kurum tabipliğine iletir ilgili birim tarafından hastane sevki gerçekleştirilir. Rapor tanzim edilir.
Evlendirme memuru ile evlenecek kişi ceza infaz kurumuna gelerek, kurum açık görüş mahallinde nikah töreni yapılır.
Önemli Hususlar:
1.Evlenecek kişi hükümlü ise kısıtlı olduğundan yasal temsilcisinin izni olmadan evlenemez. (TMK - 127. madde)
2. Evlenecek kişi farklı kurumda ise öncelikli olarak her iki tarafta Adalet Bakanlığı'na dilekçe vererek, ikisinin bulunduğu kurumlar arası değerlendirme Bakanlık tarafından yapılarak, nakil işlemi gerçekleştirilir. Bu nakil işlemi kendi isteği ile nakil olarak değerlendirilir. Nakil işlemi onaylanan kişi nakil masraflarını karşılar. Nakil işlemi gerçekleştikten sonra evlilik işlemlerine başlanır. adalet.tv / özel haber