Cezaevi katibi ne iş yapar, kaç para maaş alır?

ABONE OL

Ceza infaz kurumlarında görev yapan katipler başka bir kurumda çalıştırılamaz ve Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne bağlı olarak görev yaparlar. Cezaevi Katiplerinin özlük hakları, yaptıkları işler ve maaş durumu ile ilgili kapsamlı bir araştırma yaptık.

Cezaevi katipleri, ceza infaz kurumlarında ne iş yapar, hangi birimlerde çalışır, özlük hakları nelerdir?
Ceza infaz kurumlarında, birçok branşta kişi görev yapmaktadır, İdare memuru, ambar memuru ve cezaevi kâtibi,  İnfaz ve koruma başmemuru ile infaz ve koruma memuru. Mühendis, mimar, tekniker, teknisyen, teknisyen yardımcısı, Psikolog ve sosyal çalışmacı, sosyolog ve çocuk gelişimi uzmanı, Cezaevi tabibi, diş tabibi, eczacı, veteriner, diyetisyen, sağlık memuru ve hayvan sağlık memuru,  Öğretmen ve kütüphaneci, sayman, veznedar, tahsildar, işyurdu ambar memuru, satın alma memuru, bütçe, pazarlama ve benzeri işlerden sorumlu görevliler, işçi statüsünde çalışan personel ile gerektiğinde bütçeden aylık alan kadrolu personel, Santral memuru, gemi adamı, şoför, kaloriferci, aşçı ve hizmetli ünvanların da personel çalışmaktadır.

Bu ünvanlar içerisinde Cezaevi Katibi nasıl olunur onu açıklamaya çalışacağız.

a) Türk Vatandaşı olmak,
b) Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
Türk Ceza Kanunu’nun 53. Maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar,(…) zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak,  
c) Askerlikle ilişiği bulunmamak veya askerlik çağına gelmemiş bulunmak veya askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak,
d) Güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanmak, (Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sözlü sınav ve mülakat sonucunda başarılı olan adaylar için yaptırılacaktır.)
e) Adalet Bakanlığı Memur, Sınav-Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 6-18/c maddesinde bulunan şartları taşıdığını Sağlık Bakanlığına bağlı tam teşekküllü Devlet hastanelerinden alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelemek,
f ) Merkezi sınavdan (KPSS) en az 70 puan almak,
g) Yapılacak sınavın son başvuru tarihi itibarıyla 18 yaşını doldurmuş olmak;  
Merkezî sınavın (KPSS) yapıldığı yılın itibarıyla (ceza infaz kurumu kâtibi) 35 yaşını bitirmemiş olmak
ğ)  Hizmet göreceği sınıfla ilgili özel kanun veya diğer mevzuatta aranan şartları taşımak.

II. Özel şartlar:
A- Ceza infaz kurumu kâtipliği kadrolarına başvurabilmek için;                                    
a) Fakülte veya yüksekokulların bilgisayar bölümü, adalet meslek yüksekokulu veya meslek yüksekokullarının adalet, adalet ön lisans veya ceza infaz ve güvenlik hizmetleri programı, lise veya meslek liselerinin adalet alanı ve ilgili mevzuat uyarınca bunlara denkliği kabul edilen program veya alanları ile diğer lise ve dengi okulların bilgisayar veya bilişim teknolojileri alanlarından mezun olmak, (Bu maddede sayılan öğretim kurumlarından mezun olanlardan daktilo veya bilgisayar sertifikası istenmeyecektir.) - adalet.tv (özel haber)

b) Yukarıda sayılanlar dışında, en az lise veya dengi okul mezunu olup, daktilo ya da bilgisayar dersini başarıyla tamamladığını belgelemek veya son başvuru tarihi itibarıyla Millî Eğitim Bakanlığınca (MEB) onaylı veya kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen kurslar sonucu verilen daktilo ya da bilgisayar sertifikasına sahip olmak. (Örgün eğitim yoluyla verilen bilgisayar ya da daktilografi dersini başarıyla tamamladığını resmi olarak belgeleyenlerden daktilo veya bilgisayar sertifikası istenmeyecektir.)
c)  Uygulamalı sınavdan en az bir hafta önce Bakanlık internet sitesinde ilan edilecek yazılı metinler arasından, sınav sırasında her bir grup için ilgisine göre sınav kurulu veya komisyon tarafından kura yöntemiyle belirlenerek adaylara verilen ya da Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) sistemi üzerinden otomatik olarak seçilerek elektronik ortamda gönderilen bir metinden bilgisayar ile üç dakikada yanlışsız ve tekrarsız en az doksan kelime yazmak,

Sınav komisyonlarında sınavlardan başarı ile geçen kişiler ilgili kurumlara atamaları yapıldığı takdirde hangi işleri yapar, alacağı maaş ve özlük hakları;

- Cezaevi katipleri kurumda,
İnfaz Kalemi; Hükümlü ve tutukluların tahliye, açık ceza infaz kurumu ve denetimli serbestlik sistemine ayırma, nakil, disiplin, ceza infaz işlemleri gibi birçok iş ve işlemlerin yürütüldüğü birimde çalışmaktadırlar. Bu birim nöbeti olan bir birimdir. Kurumun fiziki yapısı, hükümlü / tutuklu sayısı ve profili iş yoğunluğunu arttırmaktadır. L, T, E, tipi gibi mahkum sayısı fazla olan kurumlarda tahliye, açık ceza infaz kurumuna ayrılma ve denetimli serbestlik sistemi ile tahliye işlemleri fazla olduğundan iş yoğunluğu fazladır.

Personel Kalemi: Personelin maaş, izin, başlama ve ayrılış işlemleri ile disiplin işlemlerini yürüten birimdir. Nöbet sistemi yoktur.
Bu birimlerinin yanı sıra cezaevi katibi, İş Yurdu, Psikososyal, Eğitim, Genel Bütçe Ambar Bürosu... gibi büro hizmeti veren birimlerde görev yapabilir.

Cezaevi katipleri ne kadar maaş alır? Özlük hakları ve katiplik hakkında bilinmeyenler nelerdir?

- Yeni göreve başlayan kadrolu cezaevi kâtibi ortalama olarak 4.300 - 4500 TL arasında bir ücret almaktadır.
(Bu maaş oranı; eğitim durumu, evli / bekar ve çocuk sayısına göre değişiklik göstermektedir.)
- Cezaevi katipleri fiili hizmet zammından yararlanmaktadır. (Yıpranma)
- Giyim yardımı yılda bir kez faydalanmakta bu ise düşük bir ücrettir.  (14 TL)
- Görev yaptığı süre zarfında kurum lojmanlarından faydalanabilmektedir.
- Kurum yemekhanesinden ücretsiz olarak faydalanabilmektedir.
- Kurumun servis imkanlarından faydalanabilmektedir.
- Silah taşıma hakkı bulunmamaktadır.
- Sendika üyesi olamazlar, sendika faaliyetlerine katılamazlar.
- Görevde yükselme hakkı mevcuttur. (İdare memurluğu ile cezaevi müdürü olma hakkı)
- Hükümlü ve tutuklular ile ifade, tebliğ ve görüşme talebi doğrultusunda karşı karşıya gelebilmektedir.
- Cezaevi katipliği kadro derecesi 5'de kalmaktadır. Bu nedenle 3. Dereceye kadrosu düşmediğinden yeşil pasaport gibi haklardan faydalanamamaktadır.
- Denetimli serbestlik müdürlüklerinde görev yapamazlar.
(Yönetmelik gereği ceza infaz kurumları dışında geçici olarak görevlendirilmeleri yasaktır.)
adalet.tv / özel haber

cezaevi katibi maaş cezaevi katibi ne kadar maaş alır cezaevi katibi 2021 maaş zammı cezaevi katibi ne iş yapar cezaevi katibi iş bölümü cezaevi katibi işleri nelerdir cte cezaevi katibi maaşları