Belediyelerdeki savurganlık sona ermeden kamuda tasarruf olur mu?
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son dönemde kamuda tasarruf konusunda adımlar atılacağını gündeme getirdi. Kamuda tasarrufun ana hatları haberimizde.
ADALET TV ÖZEL - "Herkes sorunun farkında, kimse adım atmıyor"
Her dönem haberlere konu olur "kamuda tasarruf" kimse uygulamaz, bu konuda hassasiyet gösterenler ise masasındaki bir sayfa kağıdı bile kullanırken vicdan muhasebesi yapıp idareli kullanan memurlardır.
Ülkemizde yüzlerce belediye var, belediyeler istediği zaman istediği kişiyi istediği pozisyonda işe alabiliyor, bu konuda herhangi bir sınırlama yok. Özellikle seçim dönemlerinde binlerce kişi "hizmetlerine gerek olmadığı" halde belediyelerde işe alındı. Bu gelenek bozulmadan devam etti.
Ülkemizde hangi belediye başkanına "usulsüz işe alım" nedeniyle soruşturma açıldı?
Belediyelerin gereksiz harcamalarını, manasız yatırımlarını, ucuz olan ürünü veya hizmeti onlarca kat pahalı olacak şekilde belediyeye fatura ettirmeleri her zaman konuşulur, bilinir. Ancak kimse bir adım atmaz.
Belediyelerin; konuşmacı, seminer, konser ve etkinlik adı altında yaptıkları bütün harcamalar en büyük israftır.
Yeni belediye binası yapan bazı belediyelerin yaptıkları binaya sığamadıkları için müdürlükleri ek hizmet binalarına taşıması ve ek hizmet binalarının kiralanması için harcanan paraların tasarruf tedbirlerinde yeri var mı?
Kültür merkezi adı altında içerisinde siyasi faaliyet hariç herhangi bir aktivite yapılmayan ve kiralama yoluyla birilerinin zengin olmasını sağlayan kültür ile hiçbir alakası olmayan "göstermelik kültür merkezleri" kapatılacak mı?
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek son dönemde "kamuda tasarruf" konusunda adımlar atılacağını söylese de herkes çok iyi biliyorki bu konuda adımları az da olsa Bakanlıklar atacak, belediyeler bu konuda isteksiz ve gönülsüz olacak.
Ülkemizde bu algıyı bırakın yıkmayı, sarsmak bile zihinlerde imkansız. Devletin yapması gereken; belediyelerde memur ve işçi alımlarının KPSS ile merkezi atama yöntemiyle yapılmasını sağlamak, merkezi atama dışında belediyeye alım yapan başkanlar hakkında görevi kötüye kullanmak suçundan adli soruşturma başlatarak görevden alınmalarını sağlamak. Tabi bunu yaparken parti ayrımı yapmamak.
Belediyelerin harcamalarının kontrol altına alınmasını sağlamak, gereksiz harcamaların önüne geçilmesi için denetim mekanizmasının kurulmasını ve etkin olarak işletilmesini sağlamak.
Örneğin; Sayıştay raporlarında belediyelerin usulsüzlükleri her yıl rapor edilir ancak kimseye dokunulmaz. Madem kimseye dokunulmayacak Sayıştay neden bu raporları hazırlıyor?
Seçmen sayısı 10 binin altında olan belediyelerin kapatılması, belde belediyelerinin tamamen kapatılarak mahalle yapılması, köyler haricinde bütün muhtarlıkların iptal edilmesi kamuda en büyük tasarruf olacaktır.
Yapısal dönüşümler başta olmak üzere, kamuda verimliliği artırma ve tasarruf konusunda bir dizi adımlar atılacağını belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığımız ciddi çalışma yürütüyor. 15 değil, çok daha fazla maddeden oluşacak bir paket olacak" ifadesi kullandı. Bakalım bu sefer kamuda tasarruf gerçek manada yapılacak mı, hep birlikte göreceğiz.
adalet.tv ailesi olarak belediyelerin parti ayrımı yapılmaksızın kontrol altına alınmadan kamuda herhangi bir tasarruf yapılacağını düşünmüyoruz.
BELEDİYELERE TASARRUF ÖNERİLERİ
- Belediyelerde işe alımların yüzde yüz KPSS ve merkezi atama ile yapılması,
- Konser, etkinlik, konuşmacı vb. harcaların tamamen yasaklanması,
- Alt yapı ve üst yapı harcamalarının Sayıştay denetimi ardından usulsüzlükler için adli soruşturma açılması,
- Belediye soruşturmalarında parti ayrımı yapılmaması,
- Beldiye başkan yardımcılıklarına ve özel kalem müdürü atamalarına sınırlama yapılması,
- Diğer kurumlardan belediyeye geçişlerin yasaklanması,
- Belediyelerin ek bina hizmet binası kiralama yapmasının engellenmesi,
- Belediyelerin araç kiralamalarının sıkı bir şekilde denetlenmesi,
- Belediye seçimlerinde "taşımalı seçmen" konusuna çözüm bulunması.