Bebeğin ideal kaka rengi nasıl olmalı?

ABONE OL

Yeni doğan bebeği olan ailelerin sıkça araştırdığı konuların başında 'bebeğin kaka rengi' geliyor. Bu yazımızda değerli anne babalarının, anne olmaya hazırlanan adaylarının merak ettikleri bir konu olan bebek kakası ve nasıl olması gerektiğinden bahsedeceğiz. Bebek kakası nasıl olmalıdır, hangi renkler ne zaman görülmelidir tüm bu sorularınızın cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Bebek kaka rengi, ideal bebek kaka rengi, bebeğin kaka rengi nasıl olmalı, ideal kaka rengi bebeklerde nasıl olur, kaka renkleri.

Öncelikle yazımızdan önce şunları söylemeliyiz ki: Yenidoğan bir bebek sıklıkla kaka yapar. Ama bunu bir sayıyla kısıtlamamalıyız. Beslenme saatine, anne sütüyle beslenme durumuna göre bu durum tamamen değişebilir. 7-8 defa gibi sık sık tuvalete çıkma olabileceği gibi 1-2 defada olabilir. Bugün 5 kez çıkan bir bebeğin yarın üç kez çıkması ebeveynleri tedirgin etmemelidir. Anne sütüyle beslenen bebeklerin kakası genellikle sarı olur ve kıvamı peltedir. Bebeklerin kakasının biraz sulu olması normaldir.

Bebek kakası nasıl olmalıdır?

Bu konu değişkenlik gösterir. Anne sütüyle beslenen bebek ve mamayla beslenen bebek kakasının rengi ve kıvamı farklı olur. Eğer anne sütüyle besleniyorsa kaka sulu olur. Mama ile beslenen bebeklerde kıvam daha koyudur. Peki bebek kakası rengi nasıl olmalıdır?

Mekonyum nedir?

Tıp dilinde ilk dışkı anlamına gelen mekonyum, yeşil- siyah bir renge sahiptir. Bebebk doğduktan sonra birkaç gün içinde bunu dışarı atar. Mekonyumun yapışkan bir yapısı vardır. Ama bazı durumlarda tehlikeye yol açabilir. Mekonyum, anne karnındayken yapıldığında zamanında müdahale edilmezse bebeğin aspire etme ihimali vardır. Yenidoğan bir bebekte ilk bir iki gün yeşil-siyah kaka görmesi endişelendirmemelidir.

Yeşil-kahverengi renk: Mekonyumun atılmasının ardından kaka rengi de değişir. Yeşil-siyah olan renk yeşil-kahverengiye dönüşür. Bu renk değişimleri normaldir. Demir desteği alan bebeklerde de kaka rengi yeşildir.

Sarı renk: Yeşil-kahverengi renk yaklaşık 7-8 gün sonra sarı-kahverengiye döner. Bu dönemde kıvamı ise suludur. Bu renk bebeğin gıdayı hızlı sindirdiğini gösterir. Renk değişiminin sebebi de tam olarak budur. Sindirilme hızı bebeğinin kakasının rengini etkileyen etmendir. Mama ile beslenen bebeklerde ise sarı renk yerine kahverengi renk görülür ve kıvamı da daha katıdır. Zamanla ise katı mamaya geçince kaka rengi sarıdan ziyade daha koyu kahverengi bir hal alır.

Ek gıdaya geçiş

Bu sürede kaka kıvamı koyu bir hal alır. Koyu kahverengi bir tonda olan kaka yenen ek gıdaya göre değişkenlik gösterebilir. Örnek verecek olursak havuç yiyen bir bebeğin kakası turuncu olabilir. Hatta kakada küçük parçalarda görmek mümkündür. Pancar yiyen bir bebeğin kakası kırmızı olabilir.

Tehlikeli durumlar neler

-Siyah kaka: Siyah kaka görülen bebeklerin bağırsağında gizli kanama olabilir. Bu durumda doktora başvurmalısınız.

-Kırmızılık varsa: Bebek kaka yapmakta zorlandığı durumda yada bir enfeksiyon durumunda kakada kan olabilir.

-Yeşil kaka: Yeşil kaka birden fazla şeyin habercisi olabilir. Bağırsak enfeksiyonu durumunda yeşil kaka görülebilir. Eğer bebekte aşırı ağlama durumu yoksa ve yeşil kaka yapıyorsa herhangi bir sorun olmayabilir. Ancak aşırı ağlama durumunda yeşil kaka görülüyorsa bu besin alerjisinin habercisi olabilir. Özellikle bu durumda yeşil ve mukusludur.
Eğer bir durumdan şüpheleniyor ve doktora başvurmak istiyorsanız durumu iyice takip edip izlenimlerinizi en iyi şekilde aktarmanız gerekecektir. Bu yüzden kaka rengi değişimlerini düzenli takip etmeniz şüphelerinizi aktarmanızda size kolaylık sağlayacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

bebek kakası bebek kaka rengi yeni doğan bebek kakası kaka rengi