Bakan Yanık, Kadın ve Adalet Zirvesi'nin gala yemeğinde konuştu

ABONE OL

- "Sayın Cumhurbaşkanımız kadın meselesini, kadın haklarını, kadına yönelik şiddetle mücadeleyi Türkiye'de siyasetin bir meselesi haline getiren ilk siyasi aktördür" - "İnsan, eşref-i mahlukat olduğunu unuttuğunda hangi kültürden olursa olsun aynı kabalığı, aynı nobranlığı taşıyor. O yüzden bir araya geldiğimizde aslında sadece kadınların meselesini değil, esasında insanlığın meselesini konuşuyor oluyoruz"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Sayın Cumhurbaşkanımız kadın meselesini, kadın haklarını, kadına yönelik şiddetle mücadeleyi Türkiye'de siyasetin bir meselesi haline getiren ilk siyasi aktördür. dedi.

Bakan Yanık, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) tarafından Anadolu Ajansının global iletişim ortaklığında düzenlenen 5. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi'nin Bahariye Mevlevihanesi'nde yapılan gala yemeğindeki konuşmasında, 2019'da Birleşmiş Milletler Kadın Statüsü Komisyonu'nun bir toplantısında Afrikalı bir aktivistin Fasulye pişiren bir kadın sadece yemeği yaktığı için şiddete uğrayabiliyor. dediğini aktardı. Yanık, bunun örneklerini Türkiye'de kadına yönelik şiddetle mücadeleyi konuşurken de duyduklarını anlattı.

Kadın ve Adalet Zirvesi'ne farklı coğrafya, kültür ve inançtan katılım olduğunu belirten Yanık, Kadın meselesini, aslına bakarsanız insan meselesini konuşurken hemen hemen aynı meseleleri konuşuyoruz. Çünkü insan, eşref-i mahlukat olduğunu unuttuğunda hangi kültürden olursa olsun aynı kabalığı, aynı nobranlığı taşıyor. O yüzden bir araya geldiğimizde aslında sadece kadınların meselesini değil, esasında insanlığın meselesini konuşuyor oluyoruz. dedi.

Kadın hakları ve kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın katkılarının çok büyük olduğunu vurgulayan Yanık, Emine Erdoğan'ın bu konudaki çalışmaların arkasında her zaman büyük bir güç ve destek olarak durduğunu kaydetti.

Bakan Yanık, Sayın Cumhurbaşkanımız kadın meselesini, kadın haklarını, kadına yönelik şiddetle mücadeleyi Türkiye'de siyasetin bir meselesi haline getiren ilk siyasi aktördür. Dolayısıyla kendisine gıyabında şükranlarımı arz ediyorum. diye konuştu.

- Kadınların ailesi ve kariyeri, inançları ve modern dünya arasında sıkışıp kalmasından yorulduk

KADEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ise KADEM'de, seküler söylemin hakim olduğu bir alanda, kadın hakları alanında, muhafazakar veya dindar kadınlar olarak yeni bir söylem üretme derdinde olduklarını ifade etti.

Biz genelde tüm kadınların, özelde ise muhafazakar kadınların ailesi ve kariyeri, inançları ve modern dünya arasında sıkışıp kalmasından yorulduk ve biz buna razı değiliz. diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

Bunu kabul etmiyoruz. Bunun için de kadınlara yeni çözüm üretmeye çalışıyoruz. İsteyen ev kadını olsun, isteyen çalışsın, yeter ki iki tarafta da kadın saygın olsun, hakları gasbedilmesin. Çalışmak ya da ev kadını olmak, gösterişli ya da mazbut olmak, evlenmiş veya boşanmış olmak, çok veya az çocuk sahibi olmak, bunların hiçbiri başlı başına bir makbul olma veya hor görülme sebebi olamaz.

Sümeyye Erdoğan Bayraktar, 17 ülkeden 26 konuşmacının katıldığı 5. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi'ne ilişkin de şu değerlendirmelerde bulundu:

Gördük ki kadın sorunları dünyanın her yerinde aynı. Kültürel kodlara bağlı zarar verici muameleler, yetersiz istihdam, eğitim eksikliği ve şiddet dünya kadınları olarak hepimizin ortak sorunu. Ve yine gördük ki kadınlar bir yandan mevcut sorunlarla mücadele ederken aynı zamanda önlerindeki sosyal ve kültürel engelleri yıkmaya çalışıyorlar. Ve bu konuda erkeklerin de kendilerine destek olmasını bekliyorlar. Kültürel kodların tüm dünyada kadınlık sorununu beslediğini ve özellikle Müslüman kadınların bu anlamda dayanışma içerisinde olması gerektiğini bir kez daha anladık. Zirve boyunca tartışılan bütün başlıklar, bizler için ufuk açıcı oldu.