Anayasa Mahkemesi infaz düzenlemesini böyle genişletebilir

ABONE OL

Anayasa Mahkemesi (AYM) infaz düzenlemesi ile ilgili muhalefet partilerinin yaptığı itirazı yakın zamanda karara bağlaması bekleniyor.

TBMM'den Nisan ayında geçerek yasalaşan infaz düzenlemesi ile ceza infaz kurumlarından binlerce mahkum tahliye oldu ancak bazı suçlar düzenlemeden faydalanamadı.

Düzenlemeden faydalanamayan başlıca suçlar; Kasten öldürme, Terör Suçları, Uyuşturucu Ticareti Suçu, Cinsel Suçlar, Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu. Anayasa Mahkemesi (AYM) infaz düzenlemesinin kapsamını nasıl genişletebilir?

Anayasa Mahkemesi (AYM) Rahşan affı döneminde yapılan itirazı değerlendirmiş ve kapsamını çok fazla genişletmişti. Şuan büyük bir genişleme olmasa da hukukçulara göre bazı suçlar kapsam içine alınarak genişletilebilir. Bu suçlar hangileri olabilir.
Hukukçulara göre İnfaz düzenlemesi ile organize suç örgütlerinin indirim oranı 1/4'den 1/3'e indirilmişti. Ve Organize suç örgütleri kapsamında Uyuşturucu Ticareti suçu işleyenler; suç tarihi 28 Haziran 2014 öncesi ise indirim oranı 1/4'den 1/3'e düşürülmüştü. Ancak 28 Haziran 2014 sonrası bütün Uyuşturucu Ticareti yapanlar 1/4 indirim oranı ile hesap yapılıyor. Burada Organize suç örgütleri için yapılan indirim adli mahkumlar için de (28 Haziran 2014 sonrası için) yapılması hukukçuların beklentisi. Yani Uyuşturucu Ticareti suçunun indirim oranı 1/4'den 1/3'e Anayasa Mahkemesi tarafından indirilebilir.
Nisan ayında yürürlüğe giren infaz düzenlemesi ise TCK 58. Maddesi ile 1. Kez mükerrirler olan dosyaların indirim oranı 1/4'den 1/3'e indirilmişti. Ancak 2. Kez mükerrir olanlar ise indirimsiz infaz ediliyor ve Denetimli Serbestlikten faydalanamıyor. Burada 1. Kez mükerrir olan dosyalar 1/4'den 1/3'e indirilmiş ise; 2. Kez mükerrir olan dosyalar ise indirimsiz değil de 1/4 indirim oranı ile infaz edilebilir. Ayrıca Denetimli Serbestlik hakları da olabilir.

Şartla Tahliyeden Geri Alma (ŞTGA) cezaları için suç tarihi ile bihakkın tahliye tarihi arasındaki süre indirimsiz olarak infaz ediliyordu, yeni infaz düzenlemesi ile suç tarihindeki dosyanın 2 katı ceza lehe ise bu uygulanmaya başladı. Burada Anayasa Mahkemesi (AYM) suç tarihinde işlenen cezanın 2 katı uygulamasını kaldırabilir ve sadece o suç kadar Şartla tahliyeden geri alınması gibi lehe bir düzenleme yapabilir. Çünkü "işlenen suçun 2 katı kadar ceza" gibi bir durum hukuki bir tabir olarak durmamakta ve çoğu dosyayı düzenlemeden mahrum bırakıldı.
İnfaz düzenlemesi ile Organize suç örgütlerinin Denetimli Serbestlik hakkı 1 yıldan 3 yıla çıkartılmıştır, ancak Organize suç örgütlerinin açık cezaevine ayrılma hakkı 1 yıl olarak durmaktadır. Yani Organize suç örgütleri reel'de açık cezaevine ayrılamıyorlar. Burada büyük bir eksiklik var, bu eksiklik de düzeltilmelidir. Organize suç örgütlerinin açık cezaevine ayrılma hakkı 1 yıldan 3 yıla veya 4 yıla çıkartılmalıdır.
İnfaz düzenlemesi ile yaralama suçlarının Denetimli Serbestlik süresi 3 yıla çıkartılmıştır. Ancak TCK 87/2-D maddesi (Ağır yaralama suçu) için Denetimli Serbestlik süresi 1 yıl olarak sınırlandırılmıştır. Burada TCK madde bazında "D" bendinin ayrı tutulması hukukçuların eleştirisini almıştır. TCK 87. Maddesinin tamamen kapsam dışı bırakılması eleştirilemezdi, ancak "D" bendini ayırmak sıkça eleştiriliyor. Anayasa Mahkemesi (AYM) bu konuda da bir esneklik getirebilir. bu değişiklikler ile binlerce tahliye söz konusu olacaktır.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) terör suçları için bir düzenleme yapması beklenmiyor. Çünkü terör suçlarında yapılacak düzenleme ülkemiz çıkarlarını ve menfaatlerini, milli güvenliğimizi hatta askerimizin emeklerini boşa çıkartacaktır. Zaten bu yönde bir beklenti bulunmuyor.
Anayasa Mahkemesi (AYM) infaz düzenlemesine yapacağı birkaç ufak dokunuş ile binlerce mahkumun tahliye olmasını, binlercesinin de açık ceza infaz kurumlarına ayrılmasını sağlayabilir.
Vatandaşların Anayasa Mahkemesi'nden (AYM) beklentisi hukukçular ile aynı yönde olup, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) vereceği karar büyük bir merakla bekleniyor.
adalet.tv / özel haber

anayasa mahkemesi infaz düzenlemesi aym infaz düzenlemesi aym infaz infaz düzenlemesi ne oldu infaz yasası