Anayasa Mahkemesi, Çoklu Baro'yu neden kabul etti?
AYM'nin 'çoklu baro' iptal başvurusunu ret kararının gerekçesi açıklandı.
Anayasa Mahkemesi (AYM) daha önce TBMM'den geçen Çoklu Baro'ya ilişkin açılan iptal davasına red kararının gerekçesini açıkladı.
AYM:"‘ANAYASAL AÇIDAN HERHANGİ BİR ENGEL BULUNMAMAKTADIR"
AYM'nin açıkladığı gerekçeli kararda baroların Anayasa’nın 135. maddesine göre kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları olduğunun altı çizilirken, "Anayasa'da kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının aynı bölgede birden fazla olamayacağı yönünde getirilmiş anayasal bir sınırlama bulunmamaktadır. Bu nedenle aynı ilde birden fazla baronun kurulmasına anayasal açıdan herhangi bir engel bulunmamaktadır. Bu çerçevede aynı ilde birden fazla baronun kurulmasının Anayasa’da belirtilen, belli bir mesleğe mensup olanların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ile ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak şeklindeki görevlerin yerine getirilmesi bakımından bir engel oluşturacağı söylenemez" ifadesi yer aldı.
Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararında ayrıca, "Aynı ilde birden fazla baro, ancak kanunda belirtilen koşulların gerçekleşmesi durumunda mümkün olup baroların kuruluşunun avukatların iradesine bırakılması söz konusu değildir. Bu nedenle aynı ilde birden fazla baronun kurulmasına yönelik düzenlemelerin, meslek kuruluşlarının kanunla kurulacağına yönelik anayasal ilkeye aykırı olduğu da değerlendirilemez" dediği görüldü.
Anayasa Mahkemesi'nin kararında avukatlar hakkında uygulanacak disiplin işlem ve cezalarının, tüm barolar tarafından uygulanması zorunlu hükümler olarak kanunla düzenlendiği vurgulanırken, “Avukatlar hakkında uygulanacak disiplin cezaları bakımından nihai karar mercii Türkiye Barolar Birliği (TBB) Disiplin Kurulu’dur. Bu nedenle aynı ilde birden fazla baro kurulmasının meslek disiplini bakımından farklı uygulamalara sebebiyet vermesi söz konusu değildir" tespiti yapıldı.