Adli emanet depolarının raporları sorunları ortaya çıkardı
Adalet Bakanlığı müfettişlerinin raporu ile adli emanette bulunan eşyalar ile ilgili sorunlar da ortaya çıkmış oldu.
Adalet Bakanlığı müfettişlerinin raporu bir skandalı ortaya çıkardı. Adliyelerin adli emanet bürolarında bulunan bir depoda farelerin uyuşturucu poşetlerini kemirdiği, kilitli kasada olması gereken 20 kg altının depoda açıkta durduğu raporlara yansıdı.
Bilindiği üzere suç işlenirken kullanılan eşyalar ve diğer deliller mahkeme kararları ile Adliyelerin adli emanet depolarında muhafaza altına alınır. Kolluk ekipleri tarafından operasyonlar sonucu ele geçirilen uyuşturucu maddelerin ve silahların kaydı, korunması ve tasfiyesi sürecinde büyük ihmaller olduğu resmi raporlara yansıdı.
Örnek bir olayda 20 kilograma kadar varan büyüklükteki altın külçenin de aralarında bulunduğu kıymetli eşyaların korunması için gerekli önlemlerin alınmayarak ihmaller zincirinin oluştuğu raporda yer aldı.
Emanet eşya bürosundaki kasada ya da kiralanacak bir banka kasasında tutulması gereken 19 bin 960 gram ağırlığındaki külçe altının depoda bulundurulduğu ortaya çıktı.
ÖRNEK ALINAN ADLİ EMANETLER DE VAR
Bu olumsuz olayların yanında dünya standartlarında adli emanet bürolarının da bulunduğu biliniyor. İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'nda ülkenin gündemini oluşturan olayların delilleri, biyometrik yüz tanıma, radyo frekanslı etiketler gibi en üst seviyede güvenlik önlemleriyle korunuyor. Türkiye'de başka hiçbir adliyede bulunmayan, barkot ve yüz tanıma sistemiyle son teknoloji güvenlik sistemi bulunan 2 ana depo, 20 ayrı bölümden oluşan emanet depolarında 151 bin suç eşyası bulunuyor.
Türkiye'nin yakın tarihine geçen binlerce insanı mağdur eden Thodex ve Çiftlikbank dolandırıcılığında kullanılan suç aletleri de burada muhafaza ediliyor. Adli emanetten sorumlu İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Cumali Karakütük, kendisiyle birlikte 2 Cumhuriyet savcısı, 1 yazı işleri müdürü ve 27 personelin görev yaptığını açıklamıştı.