ADALET BAKANI: TÜRK YARGISI DA MİLLETİN YARGISIDIR

ABONE OL

Adalet Bakanı gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu: Millet, bütün işlerimizin hakemi ve hakimidir. Türk yargısı da milletin yargısıdır.

Bütçe görüşmeleri sırasında millevekillerinin eleştirilerine ve sorularına cevap veren Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün konuşmasına ilişkin önemli kısımlar:
Devletin bütün fonksiyonlarının, yetkisini Anayasa'dan, meşruiyetini milletten aldığına işaret eden Bakan Gül, "Millet, bütün işlerimizin hakemi ve hakimidir. Türk yargısı da milletin yargısıdır, millet adına karar verir, millet adına adaleti tesis eder. Yargı tarafsızdır; çünkü bütün rengiyle, diliyle, inancıyla, yaşam tarzıyla milletin tamamına eşit yakınlıktadır. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı; milletin yargıya güvenini artıracak, 'adalet yerini buldu' duygusunu geliştirecek en temel anayasal ilkedir." dedi.

Yargılamayı yapan mahkemelerin, yürütme içinde bir taşra teşkilatı, Adalet Bakanlığının bir il müdürlüğü olmadığını dile getiren Bakan Gül, Anayasa'nın 138. maddesindeki "Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz." dedi... Yargının işini yargıya bırakmak anayasal bir sorumluluk ve zorunluluk olduğunu vurgulayan Bakan Gül, yargının kararlarında eksiklik olabileceğini ancak bir hata varsa bunun düzeltilmesini, bir eksik varsa bunun tamamlanmasını yine yargının kendi olağan işleyişinden beklemek gerektiğiniin altını çizdi.

Adil kararın makul sürede verilmesi için gerekli politikaları ortaya koymanın görevleri olduğunu ifade eden Gül, Meclis'in, bu politikaların kanuna dönüşüp dönüşmeyeceğinin kararının verildiği, milletin iradesinin tecelli ettiği yer olduğunu açıkladı.

bakan gül adalet bakanıiadalet bakanı tbmm konuşma tbmm adalet bakanı konuşması türk yargısı