Adalet Bakanı: 9'uncu yargı paketi tamamlanmak üzere

ABONE OL

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yargı paketi hakkında açıklama yaptı.

YARGI PAKETİ - Bakan Tunç, toplumun ihtiyaçları ile bilişim teknolojilerinin gelişmesi, yeni suç tiplerinin de ortaya çıkması nedeniyle yasalarda yeni değişiklik ihtiyaçlarının ortaya çıktığını dile getirerek, "Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı ile ortaya konulan hedefler doğrultusunda mevzuatımızda kısmi değişiklikler ve yenilikleri hayata geçirmenin gayreti içerisindeyiz. Geçtiğimiz aylarda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 8. Yargı Paketi'ni hayata geçirdik. Şimdi 9. Yargı Paketi'nin hazırlıklarını tamamlamak üzereyiz ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, milletvekillerimizin takdirlerine sunmuş olacağız." şeklinde konuştu.

Son 22 yıl içerisinde temel hak ve özgürlükleri genişleten, hak arama yollarını daha da arttıran, demokratik hukuk devleti ilkesini güçlendiren ve tahkim eden çok önemli anayasa değişikliklerine de imza attıklarını vurgulayan Bakan Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgelerinde ortaya konulan hedefler doğrultusunda, reform çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini söyledi.

1 MİLYON 670 BİN E-DURUŞMA YAPILDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ceza infaz sisteminde teknolojinin kullanılmasına yönelik önemli projelere imza attıklarını, bunlardan birinin de e-duruşma sistemi olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"E-duruşma dediğimiz görüntülü duruşmayla şu ana kadar 1 milyon 670 bin duruşma gerçekleştirilmiş. Avukatlarımızdan bu yöndeki talepler giderek artıyor. Uygulamadaki bazı aksaklıkları bizlere dile getiriyorlar. Bu aksaklıkların giderilmesi konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Elektronik tebligat da teknolojinin kullanılması anlamında önemli bir gelişme oldu. Bu konuda da 213 milyon tebligat elektronik ortamda gerçekleştirildi."

Bu 213 milyon tebligatın tasarruf anlamında bakıldığında 7 bin 500 ton kâğıda tekabül ettiğini kaydeden Bakan Tunç, "Bu da 127 bin ağacın kurtulması demek. Yani bir ormanın kurtulmasına vesile olmuş olduk." dedi.

Bakan Tunç, Ceza İnfaz Kurumlarındaki güvenliğin tesis edilmesinde teknolojiden yararlanmanın önemli olduğunu vurgulayarak, "Özellikle ACEP (Akıllı Teknolojilerin Ceza İnfaz Kurumlarına Entegrasyonu) bizim örnek gösterebileceğimiz, akıllı teknolojilerin ceza infaz sisteminde kullanılması projesidir. Gerek ulusal gerek uluslararası anlamda ödüller kazanan bir projemiz ve bu projeyi gün geçtikçe geliştiriyoruz. ACEP projesi kapsamında hükümlü ve tutukluların cezaevlerinden sesli ve görüntülü konuşma imkanlarını hayata geçirdik. Hükümlü ve tutuklular, yakınlarıyla görüntülü olarak konuşabiliyorlar." ifadelerini kullandı.

Cezaevlerindeki e-doktor ve e-kantin sistemleri hakkında da bilgi veren Bakan Tunç, elektronik dilekçe, elektronik mektup, elektronik kütüphane ve elektronik kitap talebi uygulamalarına yönelik çalışmaların da sürdüğünü aktardı.