Açık cezaevi mahkumu izindeyken oy kullanabilir mi? YSK'nın son kararı
Açık ceza infaz kurumu hükümlüleri covid-19 kapsamında izine ayrıldıkları için oy kullanıp kullanamayacakları hususunda tereddütler yaşanmaya devam ediyor. Konuya son noktayı YSK koydu.
YSK'nın konuyla ilgili olarak vermiş olduğu bir emsal karar: Çorum 1. Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 13 Mart 2023 tarihli ve E. 98366 sayılı yazıda; Covid-19 salgınının ülkemizde de görülmesi üzerine 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'a eklenen geçici 9'uncu maddenin beşinci fıkrasında açık ceza infaz kurumunda bulunan veya açık ceza infaz kurumunda bulunup da açığa ayrılmaya hak kazanmış hükümlülerin 31 Mayıs 2020 tarihine kadar izinli sayılacakları, salgının devam etmesi halinde bu sürenin her defasında üç kez uzatılabileceğinin hüküm altına alındığı,
bu fıkrada yer alan "üç kez" ibaresi en son 7407 sayılı Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile "on dokuz kez" şeklinde değiştirildiği, bu değişiklik uyarınca açık ceza infaz kurumunda bulunan veya bu süreçte açığa ayrılmaya hak kazanan hükümlülerin halen bu izin hakkından yararlandığı, en son uzatma süresi uygulandığında ise bu iznin 31 Temmuz 2023 tarihine kadar devam edeceği belirtilerek halen Covid-19 izninden yararlanan ve bu izin sürecinde denetimli serbestlik veya koşullu salıverilme süresini doldurmamış olan hükümlülerin 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 67'nci maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında oy kullanıp kullanamayacakları husunda görüş istenilmiş olmakla konu incelendi.
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
İstem, Covid-19 izninden yararlanan ve bu izin sürecinde denetimli serbestlik veya koşullu salıverilme süresini doldurmamış olan hükümlülerin oy kullanıp kullanamayacaklarına ilişkindir. 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un Geçici 9'uncu maddesinin; Beşinci fıkrasında; “Covid-19 salgın hastalığının ülkemizde görülmüş olması sebebiyle, açık ceza infaz kurumlarında bulunanlar ile kapalı ceza infaz kurumunda bulunup da açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya hak kazanan hükümlüler, 105/A maddesi kapsamında denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezasının infazına karar verilen hükümlüler ve 106 ncı madde veya diğer kanunlar uyarınca denetimli serbestlik tedbirinden yararlanan hükümlüler, 31 Mayıs 2020 tarihine kadar izinli sayılır.
Salgının devam etmesi hâlinde bu süre, Sağlık Bakanlığının önerisi üzerine Adalet Bakanlığı tarafından her defasında iki ayı geçmemek üzere ondokuz kez uzatılabilir. Bu fıkra uyarınca izinli sayılanlar hakkında 95 ve 97 nci madde hükümleri uygulanır.”
Altıncı fıkrasında; “Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ve örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar hariç olmak üzere, toplam hapis cezası on yıldan az olanlar bir ayını, on yıl ve daha fazla olanlar ise üç ayını kapalı ceza infaz kurumunda geçirmiş olan iyi hâlli hükümlülerden ilgili mevzuat uyarınca açık ceza infaz kurumlarına ayrılmalarına bir yıl veya daha az süre kalanlar, talepleri hâlinde açık ceza infaz kurumlarına gönderilebilirler.
Bu hükümlüler, açık ceza infaz kurumlarında barındırılır. İlgili mevzuat uyarınca açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya, beşinci fıkrada belirtilen süreler içinde hak kazandıkları takdirde beşinci fıkra uyarınca izinli sayılırlar. Beşinci fıkrada belirtilen sürenin tamamlanmasından sonra ise açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya hak kazanıp kazanmadıklarına bakılmaksızın, 95 inci maddede düzenlenen izin hakkından yararlanırlar. Bu fıkra hükmü 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uygulanır.” hükümleri yer almaktadır.
Bununla birlikte 26 Mayıs 2022 tarihli ve 7407 sayılı Bankacılık Kanunu ile Bazı
Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 11’inci maddesiyle ilgili hükmün ilk halinin beşinci fıkrasında yer alan “oniki kez” ibaresinin “ondokuz kez” ve altıncı fıkrasında yer alan “31 Mayıs 2022” ibaresinin ise “31Yemmuz 2023” şeklinde değiştirildiği anlaşılmaktadır. Yüksek Seçim Kurulunun 13 Mart 2023 tarihli ve 2023'e 100 sayılı kararı eki olan "Yurt İçi Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesi Usul Ve Esasları" başlıklı 140/I sayılı Genelge'nin 2'nci maddesinin (d) bendinde;
"...Kasıtlı suç nedeniyle haklarında verilen mahkûmiyet kararları kesinleşmekle birlikte henüz ceza infaz kurumuna alınmayanlar, koşullu ya da denetimli serbestlikten yararlanarak salıverilenler ile uzun süreli hapis cezası ertelenen veya 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 16’ncı maddesinin ikinci fıkrası gereğince infazı geri bırakılan hükümlülerin kayıtları dondurulmaz." düzenlemesine yer verilmiştir.
Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; Yüksek Seçim Kurulunun 13 Mart 2023 tarihli ve 2023'e 100 sayılı kararı eki olan "Yurt İçi Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesi Usul ve Esasları" başlıklı 140/I sayılı Genelge'nin 2'nci maddesinin (d) bendi uyarınca, Covid-19 izninden yararlanan ve bu izin sürecinde denetimli serbestlik veya koşullu salıverilme süresini doldurmamış olan hükümlülerin oy kullanabileceklerine karar verilmesi gerekmiştir.
SONUÇ:
Açıklanan gerekçelerle; 1- Yüksek Seçim Kurulunun 13 Mart 2023 tarihli ve 2023'e 100 sayılı kararı eki olan "Yurt İçi Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesi Usul ve Esasları" başlıklı 140/I sayılı Genelge'nin 2'nci maddesinin (d) bendi uyarınca, Covid-19 izninden yararlanan ve bu izin sürecinde denetimli serbestlik veya koşullu salıverilme süresini doldurmamış olan hükümlülerin OY KULLANABİLECEKLERİNE,
2- Karar örneğinin Çorum 1.Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine ve Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce ... adresinde ve Yüksek Seçim Kurulu kurumsal portalında yayımlanmasına, 14 Mart 2023 tarihinde oy birliği ile karar verildi.