Açık cezaevi izinleri hakkında
Açık cezaevi izinlerinin uzatılıp uzatılmayacağı konusunda büyük bir bilgi kirliliği var. Bu konuda en net bilgiler haberimizde.
Açık cezaevi izinleri 30 kasım günü sona eriyor. 80-90 bin arasında hükümlü açık ceza infaz kurumundan tahliye edilerek izine gönderilmişti. 1.5 yıla yakın süredir izinler kesintisiz devam ediyor.
İzinler ile ilgili binlerce mesaj alıyoruz. Ancak bu konuda net ve kesin bir bilgi bulunmuyor. Adalet Bakanlığının cezaevlerinde memurlar için izolasyonu bitirmesi ve açık cezaevi mahkumları ile ilgili bilgiler için kurumlara yazı yazması gibi unsurlar birleşince “izinler uzamayacak” haberleri dolaşmaya başladı.
Kesin olmamakla birlikte izinlerin uzaması resmî olarak bekleniyor. Ancak mahkum yakınlar ise sosyal medya üzerinden organize olarak izinlerin Mayıs ayına kadar uzatılmasını talep ediyor.
Açık cezaevi izinlerinin uzatılmamasının bir başka nedeni de salgının günlük 20-29 bin pozitif vaka ile aylardır kontrol altında tutuluyor olması gösteriliyor. Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığından görüş almadan tek başına asla karar vermez. Yani aslında burada önemli sorumluluk Sağlık Bakanlığında olup, izinler uzatılmazsa sadece Adalet Bakanlığını bunun sorumlusu olarak gösteren malum aileleri haksızlık yapmış olurlar.
Bugüne kadar her iki aylık periyotlar halinde izinler uzatılırken Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığından resmî yazı ile görüş alıyordu.
İzinler uzamaz ise Adalet Bakanlığı yığılmaların önüne geçmek için mutlaka profesyonel bir çalışma yapacaktır. Bundan hiçbir kuşkumuz bulunmuyor. 80-90 bin arasında hükümlünün açık cezaevine birden girmesi ciddi sorunlar oluşturacağı için; şayet izinler uzamaz ise, aşı durumu, hastalık ve T.C. Numarasının son hanesine göre geri teslim almalar olabilir. Bu çalışmalar genişletilebilir.
Ayrıca izinlerin sonsuza dek uzaması veya izindeki 80-90 bin kişinin cezalarını izinde tamamlaması gibi bir durun söz konusu olamaz. Çünkü düzenli olarak izine ayrılan ve izindeyken cezası biten hükümlü sirkülasyonu bulunuyor.
Ülkemizde yaz aylarından beri sosyal hayatta ciddi bir kısıtlama bulunmuyor. Aşılama durumu vb. Faktörler ile durumun yeniden gözden geçirilebileceğini belirtebiliriz.