Açık cezaevi hükümlülerinin izindeyken gayrimenkul ve araç alım satım işlemi yapamamaları
Koronavirüs sürecinde izinde olan Açık ceza infaz kurumu hükümlülerinin hala mahkum olmaları ve cezalarını infaz etmeye devam etmeleri nedeniyle izinli oldukları süre zarfında kısıtlı olarak ticari faaliyette bulunamadıkları yönünde tarafımıza gönderilen onlarca mesajı inceledik ve bu konu üzerine araştırmamızı yaptık.
AÇIK CEZAEVİ HÜKÜMLÜSÜ İZİNDEYKEN OTOMOBİL VE GAYRİ MENKUL ALIM SATIM İŞLEMİ YAPABİLİR Mİ?
Dünyada ve ülkemizde görülen covid - 19 salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında açık ceza infaz kurumunda kalan hükümlüler izine gönderilmiş, bu izin süresi salgının devam etmesi sonucu 31 Temmuz 2021 tarihine kadar uzatılabilme durumu oluşmuştur. Adalet Bakanlığı'nın uygulamış olduğı en önemli tedbir olarak görülen bu izin süreci sayesinde koronavirüsün ceza infaz kurumlarında yayılması engellenmişti.
Hükümlüler izinli oldukları süre zarfında daha öncede sigortalı bir işte çalışamaması konusunda sık sık sorular gelmesi üzerine bilgi vererek hükümlülüğü devam ettiğinden sigortalı bir işte çalışamayacaklarını daha önce özel haberimizde duyurmuştuk.
İzinde olan hükümlüler üzerine kayıtlı araç ve evin satışının yanı sıra alımı konusunda da sorunlar yaşadıklarını belirtmişlerdir.
AÇIK CEZAEVİ İZİNLERİNİN BU YIL BOYUNCA SÜRMESİ BEKLENİYOR
Ceza infaz kurumlarında 1 yıl üzeri hapis cezasına hükümlülerin kurum dışında kendilerine resmi işlemlerini onun adına yürüten kişiye vasi denmektedir. Kısıtlanan kişiye ait tüm mal varlığı hakkında alım satım işlemlerini kısıtlı adına yapmaktadır. Ancak vesayet makamının izni olmadan kısıtlı adına hiçbir şekilde alım satım işlemi yapamaz.
Vesayet makamı kısıtlama kararı verirken hükümlü hakkındaki tüm mal varlığı ve banka hesaplarına tedbir koyarak, alım, satım vb. herhangi bir işlemin kendi izni olmadan yapılmasını engeller.
Hükümlü izinde olsa da hükümlülüğü devam ettiğinden araç veya ev alım satım işlemi yapması için vesayet makamına (Sulh Hukuk Mahkemesine) kısıtlı ve vasinin talepte bulunması; vesayet makamının vereceği ek karar ile alım veya satım işlemi yapabilme imkanına sahiptir.
Aksi takdirde hükümlülerin kısıtlı olduğu Mernis kayıtlarına işlenmektedir. Bu haliyle mahkemeden ek karar almadığı takdirde herhangi bir işlem yapılamaz.
Bu konuda yapılacak geçici bir düzenleme hem vatandaşların hayatını kolaylaştıracak, hem de Sulh Hukuk Mahkemelerinin iş yükünü azaltacaktır.
adalet.tv / özel haber