ABD'li yazar Kobi Yamada, yazarlık serüvenini ve çocuk edebiyatının geleceğini anlattı:

ABONE OL

- "Çoğunlukla hayata ve tecrübelerime dair yazıyorum. Bu tabii benim için geçerli olan bir şey ama aynı zamanda bir yazar olarak, insanların faydalanabileceği ve hatırda kalır türden ikna edici bir mesajı nasıl verebileceğim sorusunun cevabını arıyorum" - "Türk okuyucularımdan şimdiye kadar gelen tepkiler son derece olumluydu. Bu aslında yaratıcılık ve ilham almanın tek bir dile, tek bir kültüre mahsus olmadığını gösteriyor. Güzel ülkenizi gördükçe ve insanlarıyla bir araya geldikçe bu ülkeyi daha çok seviyorum"

ÖMER FARUK YILDIZ - FATİH TÜRKYILMAZ- Kitapları birçok farklı dile çevrilen ABD'li resimli kitap yazarı Kobi Yamada, çocuk edebiyatı ve hikayelerin zaman üstü şeyler olduğunu söyledi.

New York Times'ın en çok satanlar listesine iki kez girmeyi başaran Yamada, yazarlığa nasıl başladığını, nelerden ilham aldığını AA muhabirine anlatarak, çocuk edebiyatının geleceğine dair değerlendirmelerde bulundu.

Yamada, son 30 yıldır resimli kitaplara meraklı olduğunu ve ilk kitabı Bir Fikirle Ne Yaparsın?ı 2014'te kaleme aldığını belirtti.

Çocuk edebiyatından ziyade resimli kitaplar yazdığını dile getiren Yamada, Çizimleri metinle birleştirmeyi çok seviyorum. Bu şekilde hikayeyi basitleştirebiliyorsunuz. Resimli kitaplarda da bunu coşkun bir şekilde yapabiliyorsunuz. dedi.

- İyi yazılan resimli kitap her yaştan insana hitap eder

Eserlerinde diyalog oluşturmayı hedeflediğini vurgulayan Yamada, Bir nevi yeni fikirler üretmek, zorlukların üstesinden gelmek veya cesaret üzerine çocuklar ve yetişkinler arasında geçen diyaloglar bunlar. Bu yüzden resimli kitapların, genç ve yaşlıları buluşturmak, aralarında bir köprü kurmak için harika bir uğrak noktası olduğu kanaatindeyim. ifadelerini kullandı.

Yamada, kitaplarının çocukların yanı sıra yetişkinlere de hitap ettiğini kaydederek, İyi yazılan bir resimli kitap, her yaştan insana hitap edebilir. Hayalim, gençlerin beraber büyüyeceği türden resimli kitapların olması yönünde. diye konuştu.

Kitaplarının birçok okuyucunun hayatına dokunduğunu söyleyen Yamada, yazı yazarken nelerde ilham aldığı sorusuna ise şu şekilde cevap verdi:

Çoğunlukla hayata ve tecrübelerime dair yazıyorum. Bu tabii benim için geçerli olan bir şey ama aynı zamanda bir yazar olarak, insanların faydalanabileceği ve hatırda kalır türden ikna edici bir mesajı nasıl verebileceğim sorusunun cevabını arıyorum. Yazdığım şeyin ne olduğu önemli değil. Önemli olan, bir anneyle çocuğunun, öğretmenle öğrencinin ilişkisine nasıl vurgu yapabilirim. Bunu önemsiyorum.

Kobi Yamada, bir çocuk okurunun Bir Fikirle Ne Yaparsın? kitabından ilham alarak daha sonra biyoçeşitliliği koruma gönüllüsü olmaya karar verdiği bilgisini paylaştı.

Kitabının çocuklar üzerinde olumlu etki yaptığını görmekten gurur duyduğunun altını çizen Yamada, Bir kişiyi etkilediğimiz zaman bunun tek bir kişiyle sınırlı kalmaması ve o kişinin de bir başkasını etkilemesi beni çok sevindiriyor. dedi.

- Bize dokunan ve ilham veren şeylere ihtiyacımız var

Yamada, çocuk edebiyatının ve hikaye anlatımının geleceğine ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu:

Çocuk edebiyatının geleceği gayet parlak. Bize dokunan ve ilham veren şeylere ihtiyacımız var. Edebiyatta sadece bir kitabı açarak çok farklı tecrübeler edinebiliyoruz. Bir hikayeyi yorumlamak, o hikayeyle yaşamak ve geliştirmek, edebiyatın bir tılsımı olmuştur. Bu alanın en güzel yönlerinden biri de fikirlerin birbirini inşa etmesi. Bir kitabı okursun ve o kitap sana başka bir kitap yazmak için fikir verir. Bu yüzden çocuk edebiyatı ve hikayeler zaman üstü şeyler.

Türkiye ve Türk okuyucularına yönelik her zaman olumlu intibalar aldığını belirten Yamada, Türk okuyucularımdan şimdiye kadar gelen tepkiler son derece olumluydu. Bu aslında yaratıcılık ve ilham almanın tek bir dile, tek bir kültüre mahsus olmadığını gösteriyor. Güzel ülkenizi gördükçe ve insanlarıyla bir araya geldikçe bu ülkeyi daha çok seviyorum. Gerçekten özel bir yer. şeklinde konuştu.

- Her şehrin böyle bir kütüphaneye ihtiyacı var

Yamada, Kültür ve Turizm Bakanlığının davetiyle geldiği Rami Kütüphanesi'ni de çok beğendiğini söyleyerek, Tek kelimeyle mükemmel bir mekan. Her şehrin böyle bir kütüphaneye ihtiyacı var. Oldukça büyük, modern ve tarihten izler barındırıyor. Şimdiye kadar gördüğüm en muhteşem yerlerden birisi. yorumunu yaptı.

Türkiye'ye her ziyaretinde sıcak karşılandığını ve Türk insanı kadar dost canlısı bir halkı başka yerde görmediğini belirten Yamada, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 'Türk halkının içine düştüğü durumdan ötürü içinin yandığını' ifade etti.

Kobi Yamada'nın ​​​​​​​Bir Fikirle Ne Yaparsın?, Bir Problemle Ne Yaparsın?, Bir Fırsatla Ne Yaparsın, Belki, Denemek, Fazlasını Bulmak ve Şeker Tabağının aralarında bulunduğu birçok kitabı Türkçede Nar Yayınları tarafından okurla buluşuyor.