5275 Sayılı kanunun 89 uncu maddesinde yapılan değişiklik
5275 Sayılı kanun da dönem dönem güncellemeler yapılmaktadır. Son olarak 89. madde de değişiklik yapıldığı öğrenildi.
İnfaz sistemini düzenleyen 5275 sayılı yasa da yapılan değişiklik ile ilgili 89. maddenin değiştirildiği açıklandı.
Yapılan bu düzenleme ile Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri Yönetmeliğini yürürlükten kaldıran “Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirilmesi ve İyi Hâlin Belirlenmesine Dair Yönetmelik” çalışmalarında son aşamaya gelindiği öğrenildi. Yapılacak değişikliler ile gözlem ve gelişim değerlendirmesi yöntemiyle iyi hâlin belirlenmesine dair usul ve esasları düzenleyen bu Yönetmeliğin dayanağı olan 5275 sayılı Kanunun 89. Maddesindeki değişiklikler
01 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe gireceği biliniyor.
İnfaz yasası dönem dönem gerekli ihtiyaçlar doğrultusunda güncellenmektedir. Bu itibarla ; 15 Nisan 2020 tarih ve 31100 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 36. maddesi ile 5275 sayılı Kanun’un 89. maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
“(1) Hükümlüler, ceza infaz kurumlarında bulundukları tüm aşamalarda, ceza infaz kurumlarının düzen ve güvenliği amacıyla konulmuş kurallara uyup uymadığı, haklarını iyi niyetle kullanıp kullanmadığı, yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirip getirmediği, uygulanan iyileştirme programlarına göre toplumla bütünleşmeye hazır olup olmadığı, tekrar suç işleme ve mağdura veya başkalarına zarar verme riskinin düşük olup olmadığı hususlarında idare ve gözlem kurulu tarafından iyi hâlin belirlenmesine esas olmak üzere en geç altı ayda bir değerlendirmeye tabi tutulur.
(2) Birinci fıkra uyarınca yapılacak değerlendirmede, infazın tüm aşamalarında hükümlülerin katıldığı iyileştirme ve eğitim-öğretim programları ile spor ve sosyal faaliyetler, kültür ve sanat programları, aldığı sertifikalar, kitap okuma alışkanlığı, diğer hükümlü ve tutuklular ile ceza infaz kurumu görevlileri ve dışarıyla olan ilişkileri, işlediği suçtan dolayı duyduğu pişmanlığı, ceza infaz kurumu kuralları ile kurum bünyesindeki çalışma kurallarına uyumu ve aldığı disiplin cezaları dikkate alınır.
(3) Toplam on yıl ve daha fazla hapis cezasına mahkûm olanlar ile terör suçları, örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçları, örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlar, kasten öldürme suçları, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar ve uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçlarından mahkûm olanlar hakkında yapılacak açık ceza infaz kurumuna ayırmaya, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezanın infazına ve koşullu salıverilmeye ilişkin değerlendirmelerde idare ve gözlem kuruluna Cumhuriyet başsavcısı veya belirleyeceği bir Cumhuriyet savcısı başkanlık eder. Ayrıca, idare ve gözlem kuruluna Cumhuriyet başsavcısı tarafından belirlenen bir izleme kurulu üyesi ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı il veya ilçe müdürlükleri tarafından belirlenen birer uzman kişi katılır.
(4) İdare ve gözlem kuruluna Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile izleme kurulundan katılan üyelere katıldıkları her bir toplantı günü için memur maaş katsayısının (500) rakamı ile çarpılması sonucu bulunacak miktarda huzur hakkı ödenir.
(5) Kanunlarda iyi hâlliliğin arandığı durumlarda, hükümlülerin tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi bakımından bu madde hükümleri uygulanır.
(6) Açık ceza infaz kurumuna ayırmaya, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezanın infazına ve koşullu salıverilmeye ilişkin olarak tutum ve davranışları olumsuz değerlendirilen hükümlülerin yeniden değerlendirilmeye tabi tutulma süreleri bir yılı geçemez.
(7) İdare ve gözlem kurulu tarafından yapılacak değerlendirmelere esas olacak ilkeler ve kurulun bu maddeye ilişkin çalışma usul ve esasları ile tutum ve davranışları olumsuz değerlendirilen hükümlülerin yeniden değerlendirilmeye tabi tutulma süreleri yönetmelikle düzenlenir.”
İbaresi ile değişiklik yapılmıştır. Yürürlüğe girecek değişiklik ile birlikte artık ceza infaz kurumlarından yapılacak olan tahliyeler yeni bir boyut kazanmış olacak. Tahliyelerde karar mekanizması uzman ekiplere devredilerek, tahliye olan hükümlülerin suç işleme potansiyeline göre tahliye kararının (iyi hallilik) detaylı olarak analiz edilmesi sağlanmış olacak. Adalet Bakanlığı bu değişiklik ile birlikte önemli sorunların önüne geçmeyi sağlayacak.