14 Günlük maaş farkında memurları üzecek detay

ABONE OL

Devlet memurları 15 Temmuz günü zamlı maaşlarını alacak. İlerleyen günlerde ise 14 günlük maaş farkı hesaplarına yatacak. 14 günlük maaş farkı hesabındaki ince detay memurları çok üzecek.

Memurların beklediği kanun teklifi bugün Türkiye Büyük Millet Meclisine Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından 23 milletvekilinin imzasıyla sunuldu. Bu kanun teklifi ile 8 bin 077 TL ile ek ödeme yapılacaktır.

Yapılan bu ödeme 375 Kanun Hükmünde Kararname ye ekleme ile yapılacaktır. Dolayısıyla bu ödemen sadece damga vergisi kesilecektir. Taban ayliga eklenmediğinden vergisi dilimine memurlar giremeyecek ama emeklilikte gelir kısmında yer almadığından emeklilik maaşına katkı sağlamayacaktır.

İkinci bir husus 01 Temmuz 2023 ile 14 Temmuz 2023 tarihleri arasındaki ödenecek maaş farkında bu ek ödeme hesaba katılmayacaktır. Bunun nedeni kanun teklifinde yürürlük tarihi 15 Temmuz 2023 olarak belirtildiğinden maaş farkı hesabında dikkate alınmayacaktır. Memurlar ödemelerini bunu dikkate almaları gerekmektedir.

Seyyanen maaşlara yansıtılacak olan 8 bin TL'nin 14 günlük maaş farkı ödemesine yansıtılmaması bekleniyor. Bunun nedeni ise 13. Ek maddenin 15 Temmuz 2023 tarihinde uygulanmak üzere yürürlüğe girecek şekilde kanun teklifinde yer alması.

Bu teklifle birlikte en düşük memur maaşı alan Adalet Bakanlığı personeli (infaz ve koruma memurları ile zabıt katipleri) zirveyi korumayı devam etmektedir.

MADDE 13- 27 Haziran 1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“EK MADDE 40- Aylıklarını ek 10 uncu madde ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre alanlara; subay, sözleşmeli subay, astsubay, sözleşmeli astsubay, sözleşmeli subay ve astsubay adayları, uzman jandarma ve uzman erbaşlar ile 10 Mart 2011 tarihli ve 6191 sayılı Kanuna tabi personele; mali haklarının belirlenmesinde ek 11 inci madde, geçici 10 uncu maddenin birinci fıkrasının (a) bendi ve geçici 29 uncu madde hükümleri uygulananlara; 25 Haziran 2001 tarihli ve 4688 sayılı Kanun kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarında iş mevzuatına tabi olanlar hariç mali hakları veya ücret tavanı ilgili mevzuatı uyarınca en yüksek Devlet memurunun mali hakları ya da bu mali haklara göre belirlenmiş olan ücret veya ücret tavanları esas alınmak suretiyle tespit edilen kadro, pozisyon veya görevlerde bulunanlara (26 Ekim 1990 tarihli ve 3671 sayılı Kanun hükümlerine tabi olanlar dahil);

aylık ödenekleri 3 Temmuz 2005 tarihli ve 5393 sayılı Kanunun 39 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan gösterge rakamları esas alınarak belirlenen belediye başkanları ile başkan yardımcılarına (haklarında 5393 sayılı Kanunun 40 inci maddesinin üçüncü fıkrasının uygulanmasında dikkate alınmak üzere başkan vekilleri dahil);

bir yıldan az süreli çalışanlar, ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar, proje süreleriyle sınırlı olarak veya geçici mahiyetteki işlerde çalışanlar ve ücretleri 2914 sayılı Kanunun 16 nci maddesinde belirtilen esaslara göre belirlenenler ile mevzuatı uyarınca ücretleri özel olarak belirlenen diğer yabancı uyruklu çalışanlar hariç olmak üzere 4688 sayılı Kanun kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşlarının merkez, taşra ve döner sermaye teşkilatlarında istihdam edilen sözleşmeli personele (kadro karşılığı sözleşmeli dahil) (15 bin 965) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ilave ödeme yapılır. İlave ödemeye hak kazanılmasında ve bu ödemenin yapılmasında, personelin aylık veya ücretlere ilişkin tabi olduğu hükümler uygulanır.

Bu ödeme damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve sigorta prim kesintisine tabi tutulmaz.
İlave ödeme, kapsamında bulunanlara sadece kendi unvanı esas alınarak ödenir ve mali hakları mevzuatı uyarınca en yüksek Devlet memuru veya başka bir unvan esas veya emsal alınmak suretiyle belirlenenler bakımından, diğer mevzuat uyarınca mali haklarının belirlenmesine esas ödeme unsurlarının kapsam veya hesabına dahil edilmez.

Bu ödeme, ilgili mevzuatı uyarınca ödenmekte olan veya mali ve sosyal hakların tespitinde esas alınan aylık, ücret, zam, tazminat, ödenek, döner sermaye ödemesi, ikramiye ve diğer herhangi bir ödeme unsurunun hesabında dikkate alınmaz. Bu madde hükümleri, doğrudan veya başka bir ödemenin hesabında olmak üzere, tamamen veya kısmen mükerrer ödeme yapılmasına neden olacak şekilde uygulanamaz. Diğer mevzuatın bu fıkraya aykırı hükümleri uygulanmaz.

Bu maddenin uygulanmasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve uygulamayı yönlendirmeye Cumhurbaşkanlığı yetkilidir.”

maaş farkı 14 günlük maaş farkı maaş memur