10 Mahkumun hayatını kaybettiği dava zaman aşımına uğradı

ABONE OL

Diyarbakır'da 10 Mahkumun hayatını kaybettiği dava zaman aşımına uğradı.

1996 yılında Diyarbakır E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda, infaz koruma mmeuru ve askerlerin nakil giden mahkumların çıkardıkları isyana karşı yaptıkları müdahaleler yargı konusu olmuştu.

Cezaevinde çıkan isyanda mahkumlar; Erkan Hakan P., Cemal Ç., Ahmet Ç., Edip D., Mehmet Nimet Ç., Rıdvan B., Mehmet Kadri G., Kadri D., Mehmet A. ve Hakkı T. ölmüş, 24 kişi ise çeşitli yerlerinden yaralanmıştı.

İsyanın bastırılmasının ardından başlatılan adli ve idari soruşturma kapsamında açılan dava, 2007 yılında sonuçlandı. 62 sanık "kastın aşılması suretiyle birden fazla kişiyi öldürmek" ve "görevi kötüye kullanmak" suçlarından beşer yıl hapis ve üçer yıl kamu hizmetinden men cezasına çarptırıldı. Üç sanık beraat ederken, yedi sanık hakkındaki suçlamalar zaman aşımına uğradı.

YARGITAY KARARLARI

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, soruşturmanın eksik yapıldığı iddiaasıyla 2007 yılında yerel mahkenin kararını bozarak dosyayı geri gönderdi. İsyan sırasında ağır yaralanan ve daha sonra vrfat eden Kadir D.'nin tedavi edilmeden başka bir cezaevine sevk edilmesi nedeniyle haklarında dava açılan 17 kamu görevlisinin dosyası da bu davayla birleştirildi ve yargılanan sanık sayısı 89'a yükseldi.

2014 yılında Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden görülen davada, Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi 62 sanığa beş yıl hapis cezası verirken, 20 sanık hakkında beraat kararı verdi; yedi sanık hakkındaki suçlamalar ise zaman aşımı nedeniyle düşürüldü. Dava kapanmış oldu.