Altın maden üreticileri "Uluslararası Siyanür Yönetim Kodu Konferansı"nda bir araya geldi

- Altın Madencileri Derneği ve Tüprag Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz: - "2020 yılı sonunda, 42 tonluk altın üretimi ile Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmıştı. İlerleyen yıllarda 45 ton hedefimizi gerçekleştirmeyi umuyoruz"

Altın maden üreticileri "Uluslararası Siyanür Yönetim Kodu Konferansı"nda bir araya geldi
Editör: AA
14 Ocak 2023 - 15:14
Altın Madencileri Derneği ve Tüprag Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, "Maden yolculuğumuzun miladı olan 19 Mayıs 2001 Bergama’da ilk altının döküldüğü tarihten bu yana sıfır tonla başlayan bu serüvende geçen 20 yılı aşkın süre içinde dinamik iş gücümüz ve muhteşem yeraltı potansiyelimizle bugün 35 tonu gördük" ifadelerini kullandı.

Altın maden üreticileri ve kamu paydaşları, Altın Madencileri Derneği ve Uluslararası Siyanür Yönetim Enstitüsü (ICMI) tarafından düzenlenen "Uluslararası Siyanür Yönetim Kodu Konferansı"nda bir araya geldi.

Tüprag açıklamasına göre, ICMI uygulamaları ve sertifikasyon sürecinin gündeme getirildiği zirvede maden üretiminde siyanür kullanım döngüsünün, güvenli ve uluslararası standartlarda sağlanması hedefiyle oluşturulan ICMI Kodu’na ilişkin detaylı bilgilere yer verildi.

Ankara’da düzenlenen konferansa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) ve Çevre İzinleri Genel Müdürlüğü ile Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü yetkilileri ile sektör temsilcileri katıldı.

Konferansta aktarılan bilgilere göre, ülkemizde halihazırda ICMI Kodu’na taraf 5 şirket yer alırken, 2 maden işletmesi ICMI Kodu Sertifikası’nı elde etme başarısını gösterdi.

Dünyada bu koda taraf olan 54 maden firmasından biri olan Tüprag, Türkiye’de ICMI Kodu Sertifikası’na sahip ilk maden işletmesi olma özelliğine sahip.

- Sıfır tondan 42 ton üretime

Açıklamada görüşlerine yer verilen Altın Madencileri Derneği ve Tüprag Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, 20 yıl önce sıfır tonla maden yolculuğuna çıkan Türkiye’nin 2020 sonunda, Kovid-19 salgınına rağmen 42 tonluk altın üretimi ile Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını vurguladı.

Aramadan geliştirmeye, üretimden rehabilitasyona kadar ülkemizdeki maden yolculuğunun hemen hemen her safhasına tanıklık etme fırsatı bulduğunu belirten Yılmaz, "Maden yolculuğumuzun miladı olan 19 Mayıs 2001 Bergama’da ilk altının döküldüğü tarihten bu yana sıfır tonla başlayan bu serüvende geçen 20 yılı aşkın süre içinde dinamik iş gücümüz ve muhteşem yeraltı potansiyelimizle bugün 35 tonu gördük. 2020 yılı sonunda, 42 tonluk altın üretimi ile Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmıştı. İlerleyen yıllarda 45 ton hedefimizi gerçekleştirmeyi umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Yılmaz, maden sektöründe en tartışmalı konulardan birinin siyanür olduğunu belirterek, "Doğru bilgiyi, zamanında ilettiğinizde kamuoyunda boşluk bırakmıyorsunuz ve o boşluğu da başka kuvvet doldurmamış oluyor. Bu nedenle doğru bilgilendirmenin önemli olduğunu düşünüyoruz.

Madenciliğin tümünde ‘önce insan ve çevre sonra madencilik’ prensibini benimsemediğimiz sürece hiçbir işimizi yapamayacağımızı unutmamalıyız. Bu kapsamda gönüllü sertifikasyon sistemi olan ICMI’yı, siyanürün üretiminden taşınmasına, yüklemeden boşaltıma, son tüketim noktasına kadar yaşanan tüm süreçlerdeki insan, iş ve çevre güvenliği çerçevesinde detaylıca irdeleyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.



FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum