Adalet Bakanlığı personeli esnek çalışma konusunda yaşanılan sorunlar
Adalet Bakanlığı esnek çalışma hususunda yer yer sorunlar yaşanıldığı öğrenildi.
Çin Halk Cumhuriyeti'nin Vuhan kentinde Aralık 2019 yılında başlayan covid-19 salgını Mart 2020 yılından itibaren ülkemizde görülmeye başlamış ve yayılarak devam etmiştir. 1 Haziran sonrası başlayan normalleşme sonucu vaka sayıları git gide artmış gelinen son noktada 5 ay öncesine geri dönülmüştür.
Covid - 19 kapsamında kamu çalışanlarına yönelik tedbirler kapsamında 26/08/2020 tarihli, 31225 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2020/11 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile;
Çalıştırılma biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanabilir. Buna dair usul ve esaslar Cumhurbaşkanlığı, bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşları için üst yönetici; bakanlıklar, bağlı, ilgili ve ilişkili kamu kurum ve kuruluşları için bakan, taşra teşkilatları (bakanlıklarca belirlenmemiş ise) ile mahalli idareler, bağlı kuruluşları ile mahalli idare birlikleri için ilgisine göre vali veya belediye başkanı; diğer kamu kurum ve kuruluşları için üst yönetici tarafından belirlenir. Bu yetki devredilebilir.
Bu gerekçeler ile Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün 26/08/2020 tarih, 56624178-3948/17824 sayılı Yetki Devri ile Bakanlık Taşra kadrolarında çalışanlar yönünden ilgisine göre adalet komisyonu başkanları ve cumhuriyet başsavcılarına devredilmiştir. Ceza infaz kurumlarında da yetki kurum amirlerine bırakıldı.
İstanbul'un bazı komisyonları, Kocaeli gibi birçok büyükşehirde esnek çalışmaya geçilmediği konusunda üyelerimizden birçok mesajlar gelmiştir.
Yargı hizmetlerinin ülkemizde her koşulda aksamadan devam etmesi için elimizden geleni yapmaya, elimizi taşın altına koymaya her zaman hazırız.
Covid - 19 nedeniyle birçok mahkeme, savcılık birimleri, ceza infaz kurumu birimleri kapatılmış, irtibatlı olan kişiler ise 14 gün kuralı gereğince izolasyona tabii tutulmuştur. Yetki verilen kişilerin şuan uygulamadıkları, esnek çalışma, dönüşümlü çalışma ve uzaktan çalışma gibi çalışma şekillerini uygulamama nedenleri merak ediliyor.
7/24 hizmetine ihtiyaç duyulan ve aynı zamanda işlerin aciliyeti için gerek mesai dışı gerek hafta sonu ailelerinden ve sosyal hayatlarından kısarak görevlerini yapan Adalet çalışanları için bu uygulama neden yapılmamaktadır?
İnsanların hayatını ve aile yaşamını etkileyen acılarını bile paylaşamadığı bu salgın nedeniyle herkesi görevinin başında tutmanın kamuya nasıl bir yararı olabileceği;
Takipçilerimizin soruları:
1. Bir kişide çıkması sonucu birden fazla birimin kapanması durumunda normal çalışma hayatına devam eden amirlerin uygulaması ne kadar doğru?
2. Yetkili olan amirler normal çalışma kararı konusunda İl/İlçe Sağlık Müdürlüğü veya İl/İlçe Pandemi Kurullarının görüşü alınıyor mu?
3. Esnek çalışma uygulaması birimlerden birimlere farklılık göstermesinin nedeni nedir?
Adalet Bakanlığı çalışanlarına her zaman büyük görev düşmekte, görevlerini gün, saat, tatil, gece, gündüz demeden yaparken yapılan bu keyfi davranışların umarım ilerde telafisi mümkün olmayan bir sonuç doğurmaz diyerek adalet.tv ailesi olarak adalet çalışanlarının sesi olacağız.