Adalet Bakanlığı 2020 Yılı kadına şiddet açıklaması

Adalet Bakanlığı tarafından, kadına yönelik şiddetle mücadelede sıfır tolerans parolası çerçevesinde 2020 yılında önemli düzenlemeler hayata geçirildi. Suç mağdurlarının adli süreçte desteklenmesini temel hareket noktası olarak belirleyen Bakanlık, adliyelerde "Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri" ni kurarak adli görüşme odalarını da yaygınlaştırdığı açıklandı.

Adalet Bakanlığı 2020 Yılı kadına şiddet açıklaması
Editör: adalet.tv
03 Ocak 2021 - 15:27
Adalet Bakanlığı, 2020 yılında kadına yönelik şiddetle daha etkin şekilde mücadele için kapsamlı düzenlemeler gerçekleştirdiği biliniyor. Onarıcı adalet politikaları kapsamında mağdur odaklı uygulamalar üzerine yoğunlaşan Bakanlık, şiddete maruz kalan kadınlarla ilgili adli süreçleri hızlandırıp daha etkin hale getirdiği açıklandı. 63 sayılı Suç Mağdurlarının Desteklenmesine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin yayımlanmasının hemen sonra Adalet Bakanlığı ilgili düzenlemeleri hızlıca uygulamaya koydu. Şiddet mağdurlarına meslek edindirme kursları, kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerin ekonomik ve sosyal yardımlarından öncelikle yararlandırılması yönünde çalışmalar da yapıldığı biliniyor.

BAKANLIK: ADLİ GÖRÜŞME ODASI SAYISI 90 OLDU

Adalet Bakanlığı bu kapsamda, suç mağduru çocuklar ve kadınlar başta olmak üzere kırılgan grupta yer alan mağdurların adli süreçte ikincil örselenmelerinin önüne geçmek, uzmanlar eşliğinde uygun ortam ve yöntemle özellikle yargılama sürecinde ifade ve beyanlarının alınabilmesi amacıyla 2017 yılında Adli Görüşme Odalarını devreye sokmuştu. Adli Görüşme Odalarının sayısı her yıl düenli olarak attırıldı. 2019 yılında 59 olan Adli Görüşme Odası sayısı 2020 sonunda 90’a çıkarıldığı açıklandı.

Bakanlık mağdurları adli süreçte bilgilendirmek ve psiko - sosyal destek hizmetleri sunmak üzere ülke genelinde 105 adliyede Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü (ADM) kurdu. Kurulan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü’lerde görevli 803 uzman tarafından şiddet mağdurlarına psiko-sosyal destek hizmeti veriliyor. Hizmetlerin hiç aksamadığı öğrenildi.

Ayrıca Adalet Bakanlığı 2021 yılının ilk yarısında 400 uzman alımı daha yapacak ve psiko-sosyal destek ünitelerini daha da güçlendirecek. Adalet Bakanlığı 2022 yılında yapılacak uzman alımları ile adliyelerin bu psiko-sosyal destek ünitelerini iki kat arttırmayı hedefliyor.