Adalet Bakanından hapis cezalarının infazı açıklaması

Adalet Bakanı Bekir bozdağ cezaların infazı ile ilgili açıklama yaptı.

Adalet Bakanından hapis cezalarının infazı açıklaması
Editör: adalet.tv
16 Kasım 2022 - 11:58 - Güncelleme: 16 Kasım 2022 - 12:00
Adalet Bakanı Bekir bozdağ özel bir gazete ile yaptığı röportajda hapis cezalarının infazı ve kısa süreli hapis cezalari ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Bozdağ’ın açıklamasından öne çıkanlar: Bizde iki yıla kadar cezaların hapis yatarı yok. Yeni suç var, ceza yok. Bu daha nitelikli suçların işlenmesine de cesaretlendirebiliyor.

O yüzden bazı ülkelerde cezası az olan suçlarda deliksiz infaz var. Mesela bazı ülkelerde bir yıl cezalar aynı infaz ediyor, ceza arttıkça infaz azalıyor. Şimdi biz de bazı suçları hapis cezası yerine başka cezalarla karşılamanın daha doğru olduğunu düşünüyoruz ve bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz.

Komisyon nasıl değerlendirme yapacak onu göreceğiz. Hürriyeti bağlayıcı olmayan ve dışarıda infazı imkanı sağlayan yeni ceza türleri üzerinde çalıştığımızı buradan ifade etmek isterim. Böylece çokça tartışılan hakaret suçunu da hapis cezasıyla karşılamaktan bu çerçevede çıkarmış olacağız.

Kadına şiddette eski dosyalar incelemede

Daha önce Türkiye'de kadına karşı şiddet ve cinayet olaylarında somut kayıt yoktu. Örneğin karı koca arasında ihtilaf var, olay kayıtlara darp olarak geçmiş. Hiç kimse kadına karşı darp vesaire gözüyle bakmamış, yargılama sırasında da bunlara dikkat edilmemiş. Ama şimdi elimize sağlıklı veriler var.

Biz Adalet Bakanlığı olarak Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Daire Başkanlığı diye bir başkanlık kurduk. Sadece kadınları değil, suç mağduru olan herkesi koruyan ve onlara hukuki yardım yapan bir birim oluşturduk. Orada ciddi çalışmalar yapıyoruz. Şu anda arkadaşlar yeni bir çalışma yapıyor.

Cinayete kurban giden kadınlarımızın dosyalarını inceliyorlar. Bu cinayetlerin sebepleri üzerine çalışma yapıyoruz. Yani bu cinayetler neden oluyor? Sebeplerini görürsek onun üzerinden daha iyi bir çalışma yapar, koruyucu hukuk ya da önleyici hukuk dediğimiz bir uygulamayla belki daha ciddi adımlar atabiliriz. Bunun üzerinde bir çalışmamız var, bittiğinde kamuoyuyla paylaşacağız.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum