Adalet Bakanı: yürütme yetkisi ve görevi bölünemez

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: "Yürütme yetkisi ve görevi bölünemez, ortak kullanılamaz, vazgeçilemez" dedi.

Adalet Bakanı: yürütme yetkisi ve görevi bölünemez
Editör: adalet.tv
04 Şubat 2023 - 11:54
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, katıldığı bir TV programında kendisine yöneltilen soru üzerine, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde yürütme yetkisinin sadece cumhurbaşkanına ait olduğunu, cumhurbaşkanı yardımcısının da, bakanların da kullanamayacağını söyledi.

Yürütme görevi cumhurbaşkanının vazgeçeceği bir görev olmadığının altını çizen Bozdağ, "Kavramları doğru koymak lazım. Cumhurbaşkanı Yardımcısı yürütme yetkisi anayasaya göre kullanamaz. Bunlar, 'biz parlamenter sisteme göre varmış gibi anayasayı bir kenara koyacağız öyle yöneteceğiz' diyorlar. Yönetemezler. Çünkü anayasayı bir kenara koyup bunları yaptıkları zaman bütün işleri anayasaya aykırı olur ve anayasayı fiilen askıya almış, ilga etmiş olurlar. Bu kabul edilemez bir şeydir. Yürütme yetkisi ve görevi bölünemez, ortak kullanılamaz, vazgeçilemez, başkasına delege edilemez. Bunun aksi anayasayı ihlal olur ve pek çok konu yargıya gittiği zaman iptal olur." dedi.

Bozdağ, "milletvekili listelerinde yenilenme talebi" söylemlerinin olduğunun belirtilmesi üzerine, 3 dönem kuralının tüzük gereği uygulamada olduğunu ancak burada MKYK'nin farklı bir karar alma ihtimalinin de bulunduğunu anımsattı. Bozdağ, bunun henüz MKYK'nin gündemine gelmediğini ancak geleceğini söyledi.

AK Parti'nin milletvekili listesinin her seçimde yüzde 60, yüzde 70 oranında yenilendiğini belirten Bozdağ, bu seçimde de partinin yenileme anlayışının devam edeceğini kaydetti.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum