Adalet Bakanı: Yargının 'Pardon' deme lüksü yoktur

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Adalet Bakanı: Yargının 'Pardon' deme lüksü yoktur
Editör: adalet.tv
08 Ekim 2020 - 15:47
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, belirli dönemlerde yargının, siyasal egemen güçlerin, vesayetin aparatı olarak kullanıldığını vurgulayarak, "Yetkiyi milletten alan bir yargı milletin beklentilerine sırt çeviremez. Yargının 'pardon' deme lüksü yoktur” dedi. 

Adalet Bakanı Gül, Anadolu Yayıncılar Derneği'nde gazetecilerle bir araya geldi, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.  AK Parti döneminde, Türkiye'nin yıllarca halı altına süpürülmüş sorunların çözüme kavuşturulduğunu vurgulayan Bakan Gül,  güçlü ve büyük Türkiye vizyonunun ortaya konulduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde önemli manevralar yapıldığını anlatan Bakan Gül, bu dönemde vatandaşı birinci, ikinci sınıf diye tasnif eden anlayıştan, herkesi birinci sınıf vatandaş gören anlayışa geçildiğini vurguladı.

ADALET BAKANI: YARGI, TÜRK MİLLETİNE SIRTINI DÖNEMEZ

Belli dönemlerde yargının, siyasal egemen güçlerin, vesayetin aparatı olarak kullanıldığına işaret eden Gül, bunun acı örneklerinin hep birlikte yaşandığını belirtti.

Bu konu da önemli kazanımlar elde edildiğine dikkati çeken Bakan Gül, sözlerine şöyle devam etti:

"Temel yaklaşım; Türk milleti adına karar veren hakim, savcı, yargı, Türk milletine sırtını dönemez. Bu milletin ihtiyaç ve beklentilerini dikkate almak zorundadır. Yetkiyi milletten alan bir yargı milletin beklentilerine sırt çeviremez. Yargının 'pardon' deme lüksü yoktur. Çünkü o pardon dediğiniz, aylarca yıllarca cezaevinde kalmıştır. Buradaki pardon, o kişi lekelendikten sonra hukuk sistemine ve o kişinin onuruna, haysiyetine telafisi güç zararlar doğurur. AK Parti'nin en büyük demokratik reformlarından birisi 'Bu ülkeyi milletin iradesini almayan hiçbir güç yönetmeyecektir' demesidir. 'Millet bizi seçmedi, millete hesap vermiyoruz ama ben yetkimi kullanırım. Danıştay, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, yargı kurumları olarak Bakanlar Kurulu'nun, MGK'nın, yasamanın yerine geçerim' gibi bir anlayış vardı. AK Parti bununla da mücadele etti. Bu kötü örnekler Türkiye'ye çok şey kaybettirdi." dedi.

BAKAN GÜL: "DEMOKRASİDE TEK SÜPER GÜÇ HUKUKTUR"

Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu vurgulayan Bakan Gül, "Demokraside süper güç, süper savcı, süper mahkeme, süper kurum yoktur. Demokraside tek süper güç, hukuktur." ifadesini kullandı. Bakan Gül, vatandaşların adliye kapısından, adalete ulaşacağı düşüncesiyle girmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, ‘Ben yargıyım, ben hesap vermem' anlayışının asla kabul edilemez olduğunu kaydetti.

YARGIYA GÜVEN KONUSUNDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI

Yargının, FETÖ'yle ilgili etkin bir mücadele verdiğini aktaran Gül, burada da yargıdan beklentinin FETÖ ile mücadele adı altında masum insanlara leke çalınmaması ve iftira edilmemesi olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Yargı Reformu Stratejisinin yargıya güven konusunda önemli adımların atılmasını sağladığını vurgulayan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, vatandaşların tutunacağı tek dalın hukuk ve adalet olduğunu kaydetti.