Adalet Bakanı: Hukuk sistemi daha güçlü hale gelecek

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hukuk sistemine kazandırılan sınavların önemine değinerek, “Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS) ve İdari Yargı Ön Sınavı (İYÖS) ile adaletin zamanında tecellisi yolunda görev alacak hakim, savcı ve avukatlarımızın meslek öncesinde yeterlilikleri ölçülecek. 29 Eylül Pazar günü ilk kez yapılacak sınava girecek tüm adaylara başarılar diliyorum.” dedi.

Adalet Bakanı: Hukuk sistemi daha güçlü hale gelecek
Editör: adalet.tv
27 Eylül 2024 - 12:59
Adalet Bakanı Tunç, 2002 yılında 9 bin civarında olan hakim ve savcı sayısının bugün 25 bine yaklaştığını belirterek son bir yılda 2 bin 294 yeni hakim ve savcının mesleğe kabul edildiğini söyledi. Bakan Tunç, hakim, savcı ve avukat olmak isteyenlerin avukatlık stajından önce hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanması gerekeceğini söyledi.

HAKİM SAVCI SAYISINDA YÜZDE 160’LIK ARTIŞ SAĞLANDI

Hukuk eğitiminin kalitesini artırmak amacıyla Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile görüşmelerin sürdüğünü vurgulayan Bakan Tunç, hukuk fakültelerinin kontenjanlarının 190 binden 120 bine düşürüldüğünü hatırlattı.

Hukuk fakültelerindeki eğitim kalitesinin önemini belirten Bakan Tunç, “Hukuk sistemimizi eğitim alanında daha da güçlendirmeye yönelik çok önemli mesafeler aldık ve almaya da devam ediyoruz. 2002 yılında sadece 9 bin civarında hakim savcımız vardı. Bugün hakim savcı sayımız 25 bine yaklaştı. Yani yüzde 160 oranında bir artış sağlamış olduk. Hakim, savcı ve avukatlarımızın çalışma hayatlarında hukuk fakültelerindeki eğitimlerinin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Bu anlamda hukuk fakültesi kontenjanlarında başarı oranını yukarı çekmek için çalışmalar yürütüldü. Kontenjanlar, 190 binden 120 bine düşürüldü. Eğitimdeki kaliteyi artırmak için YÖK'le görüşmemiz de devam ediyor.” diye konuştu.

HUKUK SİSTEMİ DAHA GÜÇLÜ HALE GELECEK

Adayların sınavdan yeterli puanı almalarıyla mesleklerdeki ilerleyişini sürdüreceklerini belirten Bakan Tunç, sözlerine şöyle devam etti:

“Hakim, savcı ve avukat olmak isteyenlerin mesleki yeterliliklerinin ölçüleceği sınavlar ilk kez bu yıl yapılacak. Avukatlık stajından önce ve hakim, savcı yardımcılığı sınavına başvurmak için de önce hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanması gerekecek.

Adaylarımızın sınav da yeterli puanı alarak başarılı oldukları takdirde mesleğe kabul edilecekler. Böylelikle hukuk sistemini hem nitelik hem nicelik alanında daha da kaliteli hale, daha güçlü hale getirmenin gayreti içerisindeyiz.”

SINAV 17 MERKEZDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK

29 Eylül 2024 tarihinde, ilk kez yapılacak olan Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı (HMGS) ve İdari Yargı Ön Sınavı (İYÖS) ile hukuk mesleklerine girişte yetkinliğin artırılmasını hedefleniyor.

Mesleki yeterliliklerin ölçülmesi ve geliştirilmesi amacıyla düzenlenen bu sınav,  Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon ve Van olmak üzere 17 merkezde gerçekleştirilecek.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum