Açık cezaevi izinleri tekrar uzatılacak mı?

Açık cezaevlerinde bulunan hükümlülerin izinleri 30 Kasım’da bitiyor. Açık cezaevi izinleri uzatılacak mı sorusu sosyal medya üzerinden cevabını arıyor. 88 bin 767 açık cezaevi hükümlüsü izinde.

Açık cezaevi izinleri tekrar uzatılacak mı?
Editör: adalet.tv
25 Ekim 2021 - 11:37
Ülkemizde günlük PCR testleri pozitif çıkan vaka sayısı 20-30 bin aralığında, virüs nedeniyle günlük vefat eden vatandaş sayısı ise 200-250 aralığında devam ediyor. Aşılama ise henüz istenilen seviyeye gelmedi. 2 doz aşı olanların sayısı hala düşük seyrediyor. Açık ceza infaz kurumlarında suç türüne göre oda – koğuş sistemi bulunmaması gibi faktörlerde eklendiğinde izinlerin en azından Haziran ayına kadar uzatılması muhtemel gözüküyor. Adalet Bakanlığı hükümlü sağlığını ön planda tuttuğu için bu konuda sorumluluk almaktan kaçınmayacaktır. Binlerce hükümlünün farklı şehirlerden, farklı ilçelerden gelip cezaevlerine 1 gün içerisinde girmesi halinde 1-2 hafta içerisinde açık ceza infaz kurumlarında virüs tüm mahkumlara kolaylıkla yayılacaktır. Mahkumların izinleri bitmesi halinde geri alınmaları bile özel olarak planlanmalıdır.
 
HÜKÜMLÜ AİLELERİ İZİNLERİN UZATILMASINI İSTİYOR
 
Hükümlüler ve aileleri özellikle facebook ve twitter üzerinden organize olarak izinlerin tekrardan uzatılmasını talep ediyorlar. Neredeyse her gün twitter üzerinden organize olarak gündeme girmeyi başaran mahkum aileleri kapalı ceza infaz kurumlarındaki mahkumlar için af istedikleri dikkatlerden kaçmıyor. Ancak istisna suçlar hariç 1/2 indirim oranı ve 3 yıl denetimli serbestlik hakkı ile geniş bir açık cezaevine ayrılma imkanı olduğu göz önünde bulundurulduğunda bir af / infaz indiriminin önümüzdeki aylarda çıkmasının çok zor olduğu belirtiliyor. Açık ceza infaz kurumu izinleri ise bu durumdan ayrı olarak fiziki şartlar ve salgının seyrine göre değerlendiriliyor. Kapalı ceza infaz kurumlarında virüs tedbirlerini uygulamak açık ceza infaz kurumlarına göre daha kolay gerçekleştiriliyor.
 
88 BİN HÜKÜMLÜ İZİNDE
 
CTE’den yapılan son açıklama ile; “Yasanın Resmi Gazetede yayımlanmak suretiyle yürürlüğe girdiği 14 Nisan 2020 tarihi itibariyle şartları uygun olan hükümlüler covid-19 iznine gönderilmiş olup, yine söz konusu şartları taşıdığı tespit edilen hükümlüler izne gönderilmeye devam edilmektedir. Bu kapsamda olmak üzere 30/09/2021 tarihi itibariyle 369 ceza infaz kurumunda barındırılan 88.767 hükümlü Kovid-19 izninde bulunmaktadır” denilmişti.
 
KORONAYA YAKALANAN VE VEFAT EDEN MAHKUM SAYISI
 
Adalet Bakanlığından geçtiğimiz haftalarda yapılan son açıklama ile “Şu an itibarıyla 369 ceza infaz kurumumuzdan 115’inde pozitif vaka bulunmaktadır. Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından yapılan bildirimlere göre; bugün itibarıyla ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutuklulardan toplam Kovid-19 vaka sayısı 851’dir. Bu hükümlü ve tutuklulardan 70’inin Sağlık Bakanlığı tedavi algoritması çerçevesinde, hastanede yatırılarak tedavilerine devam edilmektedir. Hastanede tedavisi devam eden hükümlü ve tutuklulardan 1’inin yoğun bakım ünitesinde tedavisine devam edilmektedir. Tedavilerine ceza infaz kurumlarında devam edilen 781 hükümlü ve tutuklunun ise Kovid19 açısından herhangi bir semptomu bulunmamakta olup; genel sağlık durumları iyidir.” Denilmişti.
 
CEZAEVLERİNDE İZOLASYON NASIL UYGULANIYOR
 
Covid-19 ile etkin ve süratli mücadele konusunda Bakanlığın aldığı tedbirler ile Sağlık Bakanlığı ve Bilimsel Danışma Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda infaz hizmetleri hem aksatılmamakta hem de hükümlü veya tutuklularla personelin ve vatandaşların sağlığı azami düzeyde korunmakta olduğu biliniyor.
 
Başka bir hastalık nedeniyle acil durumlarda hastanelere sevk edilen tutuklu ve hükümlüler, ceza infaz kurumuna döndüklerinde 14 gün izolasyona tabi tutulduktan sonra PCR testi yapılarak sonucuna göre koğuşlara alındığı açıklanmıştır.
 
Cezaevlerinde ilk kabulde Covid-19 semptomu bulunduğu değerlendirilen hükümlü ve tutuklular, doktor tavsiyesine göre ceza infaz kurumunda ayrı koğuşlarda veya hastane ortamında gözlem ve tedavileri tamamlandıktan sonra ceza infaz kurumlarına alınıyor.
 
Hükümlü ve tutuklular için; zorunlu nakil, açık kurumlara ayrılma gibi sebeplerle başka bir ceza infaz kurumuna giden her hükümlü ve tutukluya sağlık raporu alınmasının yanı sıra PCR testi yaptırılarak sonucuna göre hareket ediliyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 5 Yorum
  • Poyraz Bey
    3 yıl önce
    Bu şekilde yasalaşan ve yürürlüğe girmiş olan böylesi bir yasa ile anayasadaki temel ilkelerinden 10.maddesindeki eşitlik ilkesine aykırı bir düzenlemedir. Mahküm edilmiş kişi veya kişiler devlete karşı işlenmiş olan suçlar, tecavüz vb. istisna suçlar olarak düzenlemeden saf dışı bırakılıp eşit bir şekilde indirimden faydalanması gerektiği kanaatindeyim. Yapılan yasanın amacı her ne kadar covid 19 salgın sebebiyle cezaevi doluluk oranını azaltmak sebebiyle yapılmış olsada bir nebzede olsa toplumsal barışı sağlamak adımaydı. Fakat mevcud durumda ne doluluk oranı azaldı. Ne toplumsal duygunun pekişmesine katkı sağladı. Kısaca toplumsal barışın sağlanabilmesi için kalıcı bir infaz değişikliği yapılması gerektiğini düşünüyorum. Saygılarımla... Devletimiz güçlüdür!
  • Sedat şeker
    3 yıl önce
    5 yıl indirim eşit şekilde uygulanırsa ve izinlerin uzatılması bir nebze olsun çözüm olacaktır.
  • Mustafa
    3 yıl önce
    Vaka sayısı bu kadar çok iken izinlerin uzatılması en doğru karar olacaktır. Malum önümüz kış mevsimi vakalar daha çok artacaktır.
  • i.k
    3 yıl önce
    şuan içindeyim ama çözüm değil 5 yıl indirim yapılıp bir yasa verilirse en azından kapalı cezaevleride rahata kavuşacak... tüm ülkelerde af verdi inşallah sırada bizde olur
  • Hyperion
    3 yıl önce
    İzinlerin uzatılmasını en içten şekilde arzu ediyorum. Allah bir daha düşürmesin, içeridekilere ve dışarıda bekleyenlerine de sabır ve kuvvet dilerim.