Abdulhamit Gül: Hukuk devletinde yargı bağımsız ve tarafsız mahkemelere aittir

Adalet Bakanı Gül, mahremiyet hakkı kadar önemli bir konunun da masumiyet karinesi olduğunu açıkladı. Bakan Gül, soyut, genel, mesnetsiz şikayet ve ihbarlarla kimsenin şüpheli yapılamayacağını belirterek, “Dünya görüşü, etnik kökeni, düşüncesi, yaşam tarzı ne olursa olsun lekelenmeme hakkının istisnası yoktur. 84 milyon vatandaşımızın lekelenmeme hakkı vardır ve bu hakkı koruyacak olan da yine yargının, adliyenin kendisidir. Hukuk çamur atıldığında iz kalmasına asla müsaade etmez ve etmemelidir” dedi.

Abdulhamit Gül: Hukuk devletinde yargı bağımsız ve tarafsız mahkemelere aittir
Editör: adalet.tv
08 Ekim 2021 - 19:21
Gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Bakan Gül, kişilerin kesinleşmiş bir yargı kararı olmadan ya da yargı kararına rağmen damgalanmasının, suçlu ilan edilmesinin  kesinlikle kabul edilemez olduğunu ve suçlu ilan edilmesinin asla kabul edilemeyeceğini belirterek, “Bu hukukun evrensel ilkesidir, olmazsa olmazıdır. Türkiye bir hukuk devletidir, kurumlarıyla, kanunlarıyla, kurallarıyla bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde yargı bağımsız ve tarafsız mahkemelere aittir. Yargı, bu yetkisini kullanırken dosyaya bakar, delillere bakar, ona göre karar verir. Ve esas itibariyle bu vicdani kanaatiyle beraber elbette Türk milleti adına karar verir. Türk milleti de bu kararı değerlendirir, eleştirir ya da katılır ama her halükarda bir hukuki sürecin yöneticisi yargı mercidir. Verilen kararda eksik, hata bulunuyorsa da itiraz merci ile işleyen bir hukuk sistemi vardır. Elbette tüm bu süreçlerde yine delilden yola çıkarak kişinin yargılanması ve yargı sürecinin işlediği bir süreç de hukuk devletinin ortak bir gereğidir.” dedi.

YAGININ AMCI MAĞDURİYETİ GİDERMEKTİR

Yargı mensubu ve çalışanlarının tavrı, duruşu, üslubu, nezaketi ve kullandığı dilin en iyi kanundan daha değerli olduğunun altını çizen Bakan Gül; “Hukuk insanının amacın bir istatistik, rakam, bir mesai doldurmak değildir. Hukuk insanının amacı bir mağdurun mağduriyetini gidermektir, bir acısını ortadan kaldırmaktır, gözyaşını dindirmektir. Ne kadar iyi kanun çıkarırsak çıkaralım, uygulama iyi oldukça o kanun çok önemli, daha iyi bir hale dönüşür ve özellikle mağdurların yaralarının sarılması için atılan her adım, her uygulama ülkemiz için hepimiz için, insanımız için çok kıymetlidir. Bizler sizlerin uygulama standartlarını daha iyi noktaya getireceğiz, geliştireceğiz ama uygulama sizlerin elinde elbette vatandaşlarımızla buluşacak. Bu yeniliklerin arkasında durarak insan odaklı perspektif ile mağdur odaklı yaklaşımla adliye süreçlerinde vatandaşlarımızla bir arada olun, onlara sürekli destekçi olun. Sizin tavrınız duruşunuz, üslubunuz, nezaketli kullandığınız bir dil emin olun en iyi kanundan daha değerlidir. Mardin Adliyesinin kapısından giren bir yaşlı amcamıza, teyzemize ‘Ne için geldin, nasıl yardımcı oluruz’ diye elinden tutmanız en iyi kanun kadar o süreçlerde destekçi olmanız çok önemlidir, değerlidir.” ifadesini kullandı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum