9'uncu Yargı Paketinden ses seda yok!

9'uncu Yargı Paketinden ses seda yok! Yargı paketinin TBMM'ye geleceği tarih belli olmadı.

9'uncu Yargı Paketinden ses seda yok!
Editör: adalet.tv
05 Haziran 2024 - 14:41 - Güncelleme: 05 Haziran 2024 - 14:43
Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği 9'uncu yargı paketi sessizliği devam ediyor. Paket üzerinde çalışmalar uzun süredir devam ediyor. Paketin TBMM'ye gelmesinin neden geciktiği ise bilinmiyor.

Kurban bayramı öncesi Meclis'e gelmesi beklenen paketin bayram sonrasına sarkması bekleniyor.

Yeni yargı paketi ile birbirinden farklı önemli konularda değişiklikler yapılacak, örneğin 2. kez mükerrirler ile ilgili madde ile binlerce kişi tahliye olacak, hakaret suçunun uzlaştırma kapsamında yer alması konusunda değişiklik yapılacak, AYM'yi ilgilendiren düzenlemeler olacak.

Hakim ve savcıların maaşlarını düzenleyen maddenin de 9'uncu yargı paketinde yer alması kesin olarak gözüküyor. Memurları ilgilendiren bir düzenleme ise pakette yer almayacak.

Paketin haziran ayına sarkması ise bekleyenler üzerinde strese neden oluyor.

YENİ PAKET 62 MADDEDEN OLUŞACAK

Yeni Yargı paketi 62 maddeden oluşacak 23 kanun ile 2 KHK'da düzenleme yapılacak.

9'uncu yargı paketi ile yapılacak bazı yenilikler:

Yeni yargı paketinde evlenen kadınların soyadı değişikliği düzenlemesi olacak. Evlenen kadınlar isterse eşinin soyadını alacak. İsterse kendi soyadı ile birlikte eşinin soyadını kullanabilecek. Ancak sadece kendi soyadını kullanamayacak.

DENETİMLİ SERBESTLİK DÜZENLEMESİ

DS'de düzenleme yapılacak ve toplumdaki cezasızlık algısı kaldırılacak. Bakan DS düzenlemesi ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik bir düşüncemiz var. Burada, oranda asgari süre de getirilebilir. Denetim serbestliğinden yararlanabilmek için en az 30 gün cezaevinde kalma şartı gibi bir önerimiz var. 2 yılın altında cezaya hüküm giyen biri, koşullu salıverme süresiyle beraber denetimli serbestliği de dikkate aldığımızda hiç cezaevinde barındırılmadan tahliye oluyor. Bu da toplumda bir cezasızlık algısına neden oluyor. Bu çerçevede cezasızlık algısını ortadan kaldırmayı düşünüyoruz"

SOSYAL MEDYADA KENDİSİNE HAKARET ETTİRİP PARA KAZANANLAR

Sosyal medya üzerinde kendilerine hakaret ettirip bu şekilde para kazananların da önüne geçilecek. Hakaret suçu uzlaştırma kapsamından çıkarılacak ve ön ödeme kapsamına alınacak. Para cezası artık devlete ödenecek. (Adalet TV ailesi olarak Türkiye'de bu konuyu ilk gündeme getiren biz olduk)

ETKİ AJANLIĞI KONUSU

Sosyal medya üzerinde tepkilere neden olan etki ajanlığı düzenlemesine de açıklık getiren Bakan, Casusluk eylemlerinin önlenmesi için TCK'ya yeni bir suç ekleneceğini, bu düzenleme ile yabancı bir devletin ya da birliğin lehine, Türk devleti aleyhine suç işleyenler cezalandırılacak ve casusluktan da ceza alacak.

BOŞANMAYA YENİ DÜZENLEME

Boşanma davasında ret kararı kesinleştikten sonra 3 yıl boyunca ortak hayat kuramayan ve yeniden boşanma kararı alan çiftlerin evliliğinin temelden sarsıldığı gerekçesiyle 3 yıl sonra boşanma davası açabiliyorlardı. Ancak yeni düzenleme ile bu süre 1 yıla çekilecek.

YAPAY ZEKA KONUSU

Yargıda yapay zeka uygulamaları ile ilgili düzenlemeler olduğunu söyleyen Bakan, duruşmaların elektronik ortamda yapılmasının pandemi ile başladığını ve devam ettiği söyledi. Yapay zeka ile artık dosya bulma kolaylaşacak. Bakan, "Örneğin ‘deprem davalarını’ çıkar dediğimizde içinde deprem geçen bütün davaları veriyor" dedi.

NOTER DÜZENLEMESİ

Yeni düzenlemede Noterler Kanununda değişiklik yapılacağı ve artık noter ücretlerinin Ocak ayında zamlanacağı ve kredi kartı ile de ödeme alınabileceği bildirildi. Açıklamada, "Ayrıca noterlerde yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar nedeniyle ödenmesi gereken vergi, resim, harç, değerli kağıt bedellerinin noterlik ücretleri ile ilgili giderlere, kredi kartıyla tahsilat imkanı getiriliyor" denildi.

AYM'YE BİREYSEL BAŞVURULAR

AYM'ye yapılan bireysel başvurulara da düzenleme geleceğini söyleyen Bakan, şu ifadeleri kullandı:

"Söz konusu madde; AYM’nin hak ihlali kararı verdiğinde ve yeniden yargılanma karalarında ilk derece mahkeme neye karar vereceğine hükmedebiliyor. Ancak, AİHM bir ihlal kararı verdiğinde, yargılamanın yenilenmesine isterse karar verebiliyor, eski hükmü bozabiliyor, farklı karar verebiliyor. Ya da eski hükmü onayabiliyor, ‘eski karar’ doğru diyebiliyor. Bu da temyize tabi. Yani adli yargının içerisindeki işleyiş bozulmadan devam ediyor. AYM’nin ihlal kararı , AİHM’in ihlal kararlarındaki usul gibi olsa bu çatışma olmaz. Hepsi kendi mecrasında yürür. Hak ihlali durumunda yargılamanın yenilenmesi istemi olur. Bunu çözmek için kanun değişikliği gerekiyor. Bununla ilgili yargı paketinde bir düzenleme yok. İlerde çözülmesi lazım, bununla ilgili bir hazırlığımız var, ama henüz gündeme getirmedik"

DİĞER DÜZENLEMELER ŞU ŞEKİLDE:

BAM'da en kıdemli Cumhuriyet Savcısı Cumhuriyet Başsavcı vekiiliydi. Yeni düzenlemede Cumhuriyet Başsavcı vekjilinin HSK tarafından belirlenmesi öngörülüyor.

İstinaf ile temyize başvuruda esas alınan parasal sınırda yeniden değerleme nedeniyle meydana gelen artış, bölge adliye mahkemesinin kaldırma veya Yargıtay'ın bozma kararları üzerine yeniden verilen kararlar hakkında uygulanmayacak. İki karar tarihinde geçerli olan parasal sınırlar dikkate alınacak.

Suçun niteliği değişirse artık ek savunma sanıklardan da istenecek.

İdari yargı hakimliği sınavında ticari işletme şirketler hukuku da eklenecek.

Hakimlik sınavında kadro sayısının 2 katı yerine 1 katı mülakata alınacak.

Noterlerin çalışma düzeni, mesai saatleri ve tatil günlerinde Türkiye Noterler Birliğinin görüşü alınacak ve Adalet Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Noterler önceki ay beyannamelerini her ayın ilk beş iş günü içinde hazırlayıp aynı sürede dairelere verecek.

31 binl irayı geçmeyen vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemlere karşı açılan iptal davaları hakkında idare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararlar kesin olacak. Buna karşı istinaf yol ukapalı olacak.

Açık cezaevleri ile çocuk eğitim evlerindeki hükümlülerin tüm öğretim türlerinden, diğer cezaevinde olan hükümlülerin ise kurum içinde verilebilen yaygın dışarıdan ve açık öğretim programlarından yararlanmaları sağlanacak.

Kapalıda olan iyi halli hükümlüler, kurum içindeki örgün öğretim programlarına kurum disiplin düzen ve güvenliğpini tehlikeye düşürmeyecek şekilde devam edebilecek.

Sınavlar çevrimiçi yapılacak eğer mümkün değilse ilgili kurumun gözetiminde yüz yüze yapılabilecek.

20 yıllık kıdeme sahip olan arabulucular eğitimini alarak arabuluculuk yapabilecek.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Bekir kara
    5 ay önce
    31 temmuz yasası anayasa ya aykırı neden hala düzeltılmiyor suç tarihi baz alınmalı