"7. Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri" başladı
- Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi, Halidi Maarif Derneği ve Haşimi Yayınevi ortaklığında organize edilen fuar ile İslami ilimlerin temel kaynaklarını ve bu kaynakların Türkiye ve İstanbul merkezli bir organizasyonla tek çatı altında toplanması hedefleniyor
Kur'an-ı Kerim tilaveti ve mevlit okumalarıyla Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde başlayan etkinlik, 4 Aralık'a kadar okurlarla buluşacak.
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, etkinliğin 7 yıldır düzenlenmesinin önemine dikkati çekerek, "Allah'ın sevgisinden ortaya çıkan ilahi mesajın sevgili Peygamberimizin kalbine yansımasıyla beraber bizlere yansıyan sevginin ne olduğunu bilmek üzerinde çokça düşünmek gerekiyor." dedi.
Modern bilinç ve aklın ilahi sevgiyi kavramasının zor olduğuna vurgu yapan Ünal, insanın öğrenmesinin ancak bir başka insandan olabileceğini söyledi.
Ünal, kız çocuğunu diri diri toprağa gömen insanların Hazreti Muhammed'in örnekliğiyle emsal alınacak bir topluma dönüştüğüne işaret ederek, şunları kaydetti:
"O halde mesele insanın bozulmasıyla ilgili değil. İnsanın bozulmasıyla ilgili olsaydı Cahiliye Dönemi'ndeki insanlardan bir asrısaadet çıkmazdı. O halde mesele mesajla ilgilidir. Bizatihi Allah resulünün kalbinden yansıyan o sevginin insanların kalbine girmesiyle ilgilidir."
- "Temanın 'Muhabbete Vesile Mevlid-i Şerif' olması çok anlamlı"
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen etkinliğe ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Biz İslam dünyasının hem önemli bir mensubuyuz hem de İslam dünyasıyla dünyanın geri kalanının arasında önemli bir köprüyüz. Bu köprünün asla kopmaması gereken halatları var. O halatın en önemlisi de Arapçadır." diye konuştu.
Türkmen, Arapça'nın bir yabancı dil olmadığının altını çizerek, akademik hayatta ve yayın dünyasında hak ettiği yerde bulunmadığını ifade etti.
Etkinliğe 300'den fazla ilim insanı ve 40'tan fazla yayınevinin katıldığını vurgulayan Türkmen, "Çok önemli bir zenginlik. İnşallah geçtiğimiz yıllardaki gibi çok güzel bir olacak. Bu yıl aynı zamanda Cumhurbaşkanlığımız tarafından Süleyman Çelebi Yılı ilan edildi. Bu yıl ile uygun bir şekilde bu etkinliğin temasının 'Muhabbete Vesile Mevlid-i Şerif' olması da çok anlamlı olmuştur." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı ise Müslümanların tarih boyunca gönül, ideal, tarih ve inanç birlikteliği içinde yaşadığını, bu birlikteliği sağlayan unsurların başında da Arapça'nın geldiğini belirtti.
Açılış etkinliğinde ayrıca, Halidi Maarif İlim ve Kültür Derneği Başkanı Yakup Yakupoğlu ile Ürdün Diyanet İşleri Fetva Kurulu Genel Başkanı Dr. Ahmed El Hasanat da konuşma yaptı.
- "7. Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri" hakkında
Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi, Halidi Maarif İlim ve Kültür Derneği ve Haşimi Yayınevi ortaklığında organize edilen fuar ile İslami ilimlerin temel kaynaklarını ve bu kaynakların Türkiye ve İstanbul merkezli bir organizasyonla tek çatı altında toplanması hedefleniyor.
İslam dünyasıyla ilmi ve kültürel köprüler kurmayı, aynı zamanda çok yönlü etkileşim ve iletişim sağlanmasına vesile olmayı amaçlayan programın bu yılki ana teması ise 2022 Süleyman Çelebi Yılı'na binaen "Muhabbete Vesile Mevlid-i Şerif" olarak belirlendi.
Geçmiş yıllarda 600'ün üzerinde ilim adamını ve birçok yayınevini İstanbul'da bir araya getiren Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri'nde sempozyum, seminer, panel, dinleti, fuar ve sergi gibi faaliyetler düzenlenecek.
Fuarda tema kapsamında ayrıca "Uluslararası Tarihten Günümüze Mevlid-i Şerif Sempozyumu" da gerçekleştirilecek.
Etkinliklerin simultane tercümeyle Arapça ve Türkçe olarak çevrileceği programda yine ana tema çerçevesinde "Salavat'a Davet Hüsnü Hat Sergisi" sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
FACEBOOK YORUMLAR