3 Kez hücre cezası alan terör hükümlüsü adli cezası da var ise infaz işlemi nasıl yapılır?

Cezaevinde yatarken 3 Kez hücre cezası alan terör hükümlüsü adli cezası da var ise infaz işlemi nasıl yapılır?

3 Kez hücre cezası alan terör hükümlüsü adli cezası da var ise infaz işlemi nasıl yapılır?
Editör: adalet.tv
06 Ağustos 2024 - 16:57 - Güncelleme: 06 Ağustos 2024 - 17:22
Ceza infaz kurumlarında terör suçlarının infazı yapılırken 3 kez hücre cezası alan terör hükümlüsü koşullu salıverilmeden faydalanamıyor. Aynı kişi adli bir suç daha işler ve bu cezası da kesinleşip infaza gelir terör ilamı ile içtima edilirse infazın nasıl yapılacağı (hücre cezasının tahliyeye etkisi) yönünde hukuki yorumlar lehe ve aleyhe yapılıyordu.

Konuyu eski İnfaz Savcısı Bülent Cansu'ya sorduk. İşte Bülent Cansu'nun konu hakkındaki yorumu:

Terör suçundan mahkûm olanlardan üç defa hücre hapsi cezası almış bulunanların infazı devam ederken adi bir suç nedeniyle kesinleşen cezası infaza geldiğinde hükümlünün infazının nasıl yapılacağı noktasında tereddüt yaşanması olasıdır.

Bu tereddüt şu şekilde giderilmelidir:
Terör suçundan aldığı cezasını infaz etmekte iken üç defa hücre cezası alanlar, 3713 s. K. m.17/2 uyarınca koşullu salıverilmez. Oysa adi suçundan aldığı ceza koşullu salıvermeye tabidir. 

1- 5275 sayılı CGTİHK m.99 uyarınca, koşullu salıvermeye tabi olmayan terör suçundan kaynaklı cezası ile adi suçundan kaynaklı koşullu salıvermeye tabi cezası toplanır. Bu toplama kanuni bir zorunluluktur.

2- Toplamaya dahil edilen cezaları için düzenlenen müddetnamede, terör suçundan aldığı cezası için indirim yapılmadan 1/1 üzerinden bihakkın süre; adi suçundan aldığı hapis cezası için ise tabi olduğu koşullu salıverilme süresine göre yapılan hesap üzerinden koşullu salıverme süresi hesaplanır. Aslında burada hükümlü, terör suçundan aldığı cezasını bihakkın yatmakta, müddetnamede görülen koşullu salıverilme süresi adi suçundan aldığı cezası yönüyle geçerli olmaktadır.

3- Koşullu salıverme adi suçundan aldığı cezası için söz konusu olacağından, adi suçtan alınan ceza, 5275 s. K. m.89/3 kapsamındaki suç ve cezalardan değil ise özelleştirilmemiş mevcut idare ve gözlem kurulu tarafından iyi hal değerlendirmesi yapılmalıdır.

TERÖR CEZALARININ İNFAZINDA YAŞANILAN DİĞER SORUN

Terör cezalarının infazında yaşanılan farklı bir sorun ise; terör tutuklusu 1-2 veya 3 hücre cezası alır, hücre cezaları kesinleşir. Terör tutuklusu tahliye olur, aradan yıllar geçer dosyası temyiz sonrası kesinleşerek infaza gelir. Terör tutuklusu hükümlü olmuştur ve tekrardan aynı / farklı cezaevine alınmıştır. Hükümlünün hücreleri sayılırken tutuklu olarak almış olduğu (tahliye öncesi) hücre cezaları infaz yakmak için baz alınır mı?

Ceza infaz kurumlarında sık kaşılaşılan ve cevabı olmayan bu soru hakkında görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 5 Yorum
  • İnfaz Koruma
    1 ay önce
    Tutukluluk mahsup ediliyorsa o sürede yattığı disiplin cezaları da gözönünde bulundurulur. bazen geriye dönük tahliye kararı alınıyor. o zaman bakılıyorsa bu dönemdeki disiplin durumuna bakılır. kanunen bir sakınca yok..
  • erg
    1 ay önce
    tutukluluk başka cezadan mahsup edilmiş ise ??
  • Hakan TEK
    1 ay önce
    Tutukluluk ve bu suçun hükmü ile eşleşir ise olur Önceki disiplin cezası muhabbeti bu olaydır aslında
  • katibe 45
    1 ay önce
    Nerden aklınıza geldi bu soru :) şu olayı uygulayıp infaz yakmaya başlayın valla cezaevlerinde büyük olay olur :))
  • rapid
    1 ay önce
    çok kral soru. 20 yıllık infazcıyım hiç aklıma gelmedi. yarın kuruma gidince bunu özellikle araştıracağım