21. Yüzyılda Siyaset ve Yeni Açılımlar Forumu farklı oturumlarla devam etti
- Eski Norveç İklim ve Çevre Bakanı Erik Solheim: - "Türkiye barışın müzakeresinde Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakerelerde de önemli bir rol oynayabilir. Bunun kolay olacağını söylemiyorum. Ama Sayın Erdoğan da bu konuda ilk adımları attı"
Şişli'deki bir otelde düzenlenen forumun "İnsani Krizler, Kültürel Çatışmalar ve Siyasetin Cevabı" başlıklı panelinin oturum başkanlığını AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır yaptı.
Bozkır, dünyada birçok sorunun yaşandığına işaret ederek, bunlardan en önemlilerinden birinin iklim sorunu olduğunu söyledi. Bozkır, Güney Asya'da baharın başlangıcındaki sıcak hava dalgasının yüzlerce insanın hayatına mal olduğunu ifade etti.
Avrupalıların özellikle son 100 yılın en sıcak yazını yaşadığını, Pakistan'da bir sel olduğunu ve ekonomi açısından da yıkıcı sonuçlar doğurduğunu hatırlatan Bozkır, şöyle devam etti:
"Geçen yıl büyük ülkeler bir araya gelerek birtakım vaatlerde bulundular. Ama bu vaatlerle ortaya koyulan finansın sadece yüzde 10'u projelere ulaştı ve eriştirildi. Bu yıl tabii tekrar bakacağız sözü verilen katkılar yerine getirilecek mi veya buna ek çabalar sağlanabilecek mi? Önemli konulardan bir diğeri, Kovid pandemisinin bize göstermiş oldukları. Başka bir konu ise göçmen ve mültecilik. Dünya aslında 21. yüzyılın dünyası değil artık. Elimizdeki araçlar da maalesef yeterli değil. 21. yüzyılın bize getirdiği sorunları 20. yüzyılın araçlarıyla çözmemiz mümkün olmuyor. Bizim artık 21. yüzyıla özgü ona cevap verebilecek araçlar bulmamız gerekiyor."
Eski Norveç İklim ve Çevre Bakanı Erik Solheim de mevcut sistemin 20. yüzyılın sorunlarına cevap vermek için geliştirilmiş bir sistem olduğunu kaydetti.
Solheim, "Peki biz ne yapacağız? Birincisi birlikte hareket etmeye odaklanmamız gerekiyor. Bir diğeri iyimser olmak için sebeplerimiz var. Hepimiz bir araya gelirsek çok daha kolay çözülür. Birlikte hareket edebilirsek sorunlar çok daha kolay çözülebilir. Değişimi tetikleme, barış, istihdam birlikte hareket edersek çözülür." diye konuştu.
- "Türkiye, Ukrayna-Rusya barış müzakerede önemli rol oynayabilir"
Rusya-Ukrayna savaşına da değinen Solheim, işgalin aynı zamanda açlık ve iklimle ilgili sorunların çözülmesinde zorluk yarattığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Türkiye barışın müzakeresinde Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakerelerde de önemli bir rol oynayabilir. Bunun kolay olacağını söylemiyorum. Ama Sayın Erdoğan da bu konuda ilk adımları attı. Ukrayna ve Rusya arasında diyalog kapılarının atılması için bir girişimde bulundu. Olur mu olmaz mı, barış kurulur mu bilinmez ama Türkiye bu barışın tesis edilmesi için çok özel bir pozisyonda."
Columbia Üniversitesi Nükleer Çağda Barış Vakfından Dr. Ivana Nikolic Hughes, küresel iş birliğinin önemine dikkati çekti.
Panelde ülkelerin ve bölgelerin iş birliğine ne kadar ihtiyaç olduğuna dair konuşmalar yapıldığını anlatan Hughes, "Karşılaştığımız sorunlar küresel sorunlar. İklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı olsun bunlar küresel çözümler gerektiren sorunlar. Doğayı yok eden her sorunu birlikte yok edebiliriz. Pandemiye bakın mesela, bütün bunların ulusal sınırlarının olmadığını gördük. Küresel iş birliğini farklı bir boyuta taşımamız gerekiyor." sözlerine yer verdi.
Panele, İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, İltica ve Göç Araştırmaları (İGAM) Merkezi Başkanı Metin Çorabatır, Chatham House kıdemli araştırmacısı Karim Elgendy ve davetliler katıldı.
FACEBOOK YORUMLAR