2. Kez mükerrirlik yargı paketinden neden çıkarıldı?

2. Kez mükerrirlik 9'uncu yargı paketinden yargı paketinden neden çıkarıldı?

2. Kez mükerrirlik yargı paketinden neden çıkarıldı?
Editör: adalet.tv
03 Temmuz 2024 - 23:42 - Güncelleme: 03 Temmuz 2024 - 23:46
Binlerce hükümlünün aylardır beklediği 2. kez mükerrirlik konusu yerel seçimler öncesi 8'inci yargı paketinden çıkarılmıştı. Seçim sonrasına bırakılan konu 9'uncu yargı paketinde de yer almadı.

2. kez mükerrir olan ilamların açık cezaevine ayrılma ve denetimli serbestlikten faydalanma hakları bulunmuyor. Bu ilamları infaz eden hükümlüler cezalarında herhangi bir indirim olmadan kapalı ceza infaz kurumlarında kalıyorlar.

Daha önce bu konu siyasetçiler tarafından gündeme getirilmesine ve söz verilmesine rağmen sözler yine unutuldu.

9'uncu yargı paketinde yer alan bazı maddelerin Temmuz ayı sona ermeden yasalaşması gerekiyor. Örneğin; Yargıtay ve Danıştay üyelerine 15 bin TL zam getiren yasayı, Anayasa’da belirtilen hukuk devleti, yargı bağımsızlığı ve eşitlik ilkeleri ile çalışma barışının sağlanması kuralına aykırı olduğu iddiasıyla AYM'ye taşınmış, AYM ise kararı iptal ederek 6 ay içerisinde düzenleme yapılması kararını vermişti.

TBMM'nin tatile girecek olması nedeniyle 9'uncu yargı paketinde yer alması beklenen 30'dan fazla maddenin paketten çıkarıldığı, çıkarılan maddelerin 10'uncu yargı paketi ile kışa doğru tekrardan gündeme geleceği öğrenildi.

Ayrıca AYM'nin infaz düzenlemesini ilgilendiren konuda karar vermemesi de infaz düzenlemelerinin önüne set çekiyor.

AYM'nin resmi web sitesinden yapılan açıklama ile "7 Mart 2024 - Genel Kurul Gündemi" başlığı altında "13 Aralık 2004 tarihli ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’a 14 Temmuz 2023 tarihli ve 7456 sayılı Kanun’un 15. maddesiyle eklenen geçici 10. maddenin (6) numaralı fıkrasının birinci cümlesinde yer alan”...31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerden,...” ibaresinin iptaline karar verilmesi talebi." konusunun ele alınacağını belirtmişti ancak konu netlik kazanmadı.

AYM’nin “31 Temmuz 2023” ibaresi konusunda vereceği karar ile 2. kez mükerrirlik konusu birlikte ele alındığında binlerce hükümlünün tahliye imkanının doğabileceği, binlercesinin de açık ceza infaz kurumuna ayrılabileceği anlamı taşıyor.

AYM’nin kararının ardından 2. Kez mükerrirlik konususun da tekrardan gündeme gelmesi bekleniyor.

9’UNCU YARGI PAKETİ TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ!

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Edat özgül
    2 gün önce
    İkinci kez mukerrer ceza infaz uygulaması zulümdür. Terör bile 4 /3 infazı var. İkinci kez mukerrer ler açık ve denetimli haklarını istiyor... Derhal 9.Yargı paketine eklenmelidir adalet bakanı yılmaz tunç bizlere umut verdi. İkinci kez mukerrer ler üvey evlat değildir